Translate

niedziela, 12 lutego 2017

Makaron z warzyw w stylu azjatyckim

Zdrowe i bardzo smaczne połączenie polskich warzyw i azjatyckich smaków. Makaron z warzyw w stylu azjatyckim, bardzo dobrze łączy się i smakuje z jajkiem w koszulce.


Makaron z marchewki

Do przygotowania tego dania, wykorzystałam makarony ze świeżych warzyw od Fit&Easy. Makaron z marchewki, krótko dusiłam z dodatkiem imbiru, sosu sojowego, czosnku i chili. Takie warzywa na pewno posmakują, osobom dbającym o zdrowe odżywianie.

Jakie właściwości ma makaron z warzyw?

➡️ Nowość w ofercie Marki Fit&Easy - makarony ze świeżych warzyw, gotowe od razu do spożycia, z natury al'dente. Świetnie smakują na surowo, blanszowane, smażone, pieczone lub krótko gotowane na parze.

➡️ Idealne dla osób na diecie bezglutenowej i dbających o linię oraz dla zabieganych.
➡️ Bez konserwantów i sztucznych barwników.
➡️ W tej chwili dostępne są ze świeżej marchewki i buraka.

➡️ Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników.

➡️ Kolorowe, kształtem przypominają spaghetti, pięknie prezentują się na talerzu. 

Spaghetti z marchewki

Składniki:


(dla 2 osób)
  • 300 g Spaghetti z marchewki Fit&Easy
  • 2 łyżki świeżego imbiru (starty lub siekany)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki prażonych ziaren sezamu
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 bardzo świeże jajka
  • 2 łyżki octu (do gotowania jajek)
Spaghetti z warzyw po azjatycku

Przygotowanie makaronu z warzyw w stylu azjatyckim:

  1. Pokroić białą część cebuli w półplasterki, a szczypior w 0,5 cm cząstki.
  2. Na patelni z pokrywką roztopić masło, podsmażyć lekko cebulę i czosnek, dodać imbir, a następnie makaron warzywny. Wszystko wymieszać, dodać sok z cytryny, sos sojowy i chili, przykryć i dusić 7 - 10 minut pod przykryciem, aż twardość warzyw będzie nam odpowiadała.
  3. Makaron wyłożyć łyżką cedzakową na talerz, posypać sezamem i szczypiorkiem, a na wierzchu położyć jajka w koszulkach, oprószyć solą i pieprzem.

Jak zrobić jajka w koszulkach:

  1. W niezbyt dużym garnku zagotować litr wody, zmniejszyć moc palnika do minimum, dodać 2 łyżki octu.
  2. Po powtórnym zagotowaniu się wody mieszać ją łyżką w jedną stronę tak, aby w środku powstał wir (lej), w który delikatnie wlać, wcześniej rozbite do miseczki jajko. Gotować na minimalnej mocy palnika (woda ma tylko delikatnie się gotować) 3 minuty, nie mieszać.

    Zobacz również: spaghetti z buraka z pieczarkami.
Spaghetti z marchewki z jajkiem w koszulce

6 komentarzy:

  1. Jestem ciekawa smaku tych makaronów. Koniecznie muszę kupić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, jeśli lubisz warzywa będą Ci na pewno smakowały :)

      Usuń
  2. gdzie mogę znaleźć taki makaron?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie makarony w tej chwili dostępne są w sieciach Auchan i Intermarche.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: