Pierś kurczaka ze szpinakiem i serem feta

/ 10

Smaczne połączenie piersi kurczaka ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Sama pierś mi osobiście jest trochę bez wyrazu, ale w takim zestawieniu bardzo mi smakuje. Przygotowane danie obiadowe jest lekkie i soczyste, powinno posmakować osobom będącym na diecie i liczącym kalorie.

Kurczak pieczony ze szpinakiem

Do przygotowania tego dania użyłam mrożonego szpinaku, jeśli dodamy świeży, to na pewno będzie ono jeszcze smaczniejsze. Ser feta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to idealne połączenie smaków, a kurczak zapieczony pod taką pierzynką jest świetnym ich utrwaleniem.
Pieczony kurczak ze szpinakiem

 Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 150 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1 łyżka masła
  • sól 

Przygotowanie:

  1. Pomidory suszone z opakowania namoczyć w gorącej wodzie na około 6 minut, aby zmiękły, a następnie przełożyć je do oliwy i pozostawić na 20 minut. Jeśli mamy suszone pomidory ze słoika już w oliwie, to takie należy tylko pokroić w paski o szerokości 0,5 cm.
  2. Pierś umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na dość duże kawałki, oprószyć je delikatnie pieprzem i solą i delikatnie obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
  3. Szpinak rozmrozić. Na patelni roztopić masło i podsmażyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szpinak, delikatnie posolić i smażyć około 3 - 4 minuty.
  4. Wymieszać 1/3 szklanki oliwy po moczeniu pomidorów ze śmietaną, gałką, oregano i chili.
  5. Na dno foremki do pieczenia wyłożyć kurczaka i posmarować go przyprawioną oliwą ze śmietaną. Na każdym kawałku ułożyć po kilka kawałeczków pomidora i po łyżce podsmażonego i odciśniętego szpinaku. Na wierzchu równomiernie rozkruszyć ser feta.
  6. Piec bez przykrycia w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) około 30 minut.
  7. Jeśli lubimy dania z sosami, to zagotować i odparować powstały po pieczeniu sok z kilkoma łyżkami dobrej śmietany. Przyprawić pieprzem i solą do smaku.

    Zobacz również:
    Pierś kurczaka w imbirze z miodem
    Kurczak imbirowy z miodem

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *