Translate

piątek, 3 marca 2017

Bezglutenowa kuchnia

Osoby chorujące na celiakię, czy też uczulone na gluten są zmuszone do usunięcia ze swojego jadłospisu produkty zawierające w sobie pszenicę, jęczmień, owies, pszenżyto i orkisz, jak również wszelkich wyrobów z ich dodatkiem. Przysparza to więc niemało kłopotów w kuchni. Mamy więc kilka rad i przepisów, dla osób, które muszą bądź z własnej woli wyzbywają się ze swojej diety glutenu.



Jak radzić sobie w kuchni?


Pierwszym krokiem na pewno zostaje wymienienie produktów zawierających gluten, na te wskazane dla diety. Nie zmieniamy więc dotychczasowych przyzwyczajeń, ponieważ nadal możemy jeść kanapki, gotować makaron, lepić pierogi, czy smażyć naleśniki, zmienia się jednak produkt zawierający pszenicę, czy owies na bezglutenowy odpowiednik. Na szczęście coraz łatwiej na rynku dostępne są rzeczy, które mają na opakowaniu charakterystyczny symbol przekreślonego kłosa.


 Dieta nie tylko bez glutenu


Dlatego czasami ludzie, którzy nie mają o tym bladego pojęcia twierdzą, że dieta bezglutenowa to nie problem. Uważają, że zastąpienie produktów, czyli wymienienie w szafkach mąk, makaronów i innych rzeczy do spożycia to łatwizna, dodatkowo wystarczy kupować bezglutenowy chleb i poszukać rzeźnika, który nie dodaje glutenu do kiełbas. W tym miejscu jednak chcemy zauważyć, że nie jest to takie proste. Dieta bezglutenowa jest specyficzna i nie polega tylko na wykluczeniu z menu szkodliwych produktów, ale również ma za zadanie uzupełnienie białka, witamin (głównie z witaminy B) oraz składników mineralnych (magnez, żelazo, cynk, miedź). Wszystko to jest spowodowane tym, że mąki, jak i pieczywo bezglutenowe zawierają o wiele mniej tych składników, które są bardzo istotne w naszym organizmie. Prawdą jest, że produkty oparte o grykę, amarantus i proso mają ich odrobinę więcej, jednak mimo to wspomniane białko, składniki mineralne i witaminy z grupy B, należy uzupełnić w inny sposób. W związku z tym nasze posiłki będą częściej obfitowały w takie rzeczy jak:
  • Kasza gryczana
  • Kasza jaglana
  • Niełuskany ryż
  • Soja
  • Soczewica
  • Ciecierzyca
  • Sezam
  • Siemię lniane
  • Słonecznik
A oto kilka przepisów na bezglutenowe dania i wypieki, które nie tylko są pozbawione glutenu, ale również w myśl diety bezglutenowej dostarczają składników odżywczych:

Pizza

300g mąki bezglutenowej uniwersalnej lub chlebowej
½ opakowania drożdży instant
200 – 220 ml wody
1 – 2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
ulubione bezglutenowe dodatki
oregano
sos pomidorowy
ser żółty
  1. Do miski należy wrzucić mąkę i wymieszać z drożdżami suszonymi i solą.
  2. Następnie dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto.
  3. Na samym już końcu dodajemy olej i krótko wyrabiamy.
  4. Odstawiamy miskę z ciastem do ciepłego miejsca do wyrośnięcia
  5. Przygotowujemy okrągłą blachę o średnicy ok 27-28 cm
  6. Ciastem wykładamy formę i smarujemy sosem
  7. Wykładamy przygotowane dodatki
  8. Oprószamy oregano i startym żółtym serem
  9. Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 200-220°C przez 20-25 minut.

Babka cytrynowa

5-6 jajek
1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju
2 – 2,5 szklanki mąki bezglutenowej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
sok z 0,5 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
  1. W misce mieszamy mąkę bezglutenową z proszkiem do pieczenia
  2. W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i olejem na gładką masę
  3. Stopniowo dodajemy sypką część
  4. Na końcu dodajemy sok z połowy cytryny
  5. Wylewamy masę na przygotowaną formę (natłuszczoną i obsypaną bułką tartą)
  6. Pieczemy ok 40 – 50 minut w temperaturze 180°C

Karkówka wieprzowa

1,2-1,5 kg karkówki wieprzowej
1 pełna łyżka musztardy bezglutenowej
1 cała główka czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie)
świeżo zmielony czarny pieprz
1-2 łyżki oleju
  1. Obieramy czosnek i kroimy bądź miażdżymy.
  2. Mięso myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy tak, aby powstały małe kieszonki, do których wkładamy po ząbku czosnku
  3. W misce mieszamy olej z musztardą, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem
  4. Mięso oprószmy solą, pieprze, a następnie smarujemy marynatą
  5. Zostawiamy na co najmniej godzinę, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego
  6. Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to przyjmuje się, że na 1 kg mięsa trzeba liczyć 50 minut.

Żurek

mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera)
cebula
łyżka oleju
kiełbasa lub wędzonka (5-10 dag lub według uznania)
5 ziemniaków
2 łyżki mąki sojowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki czubate mleka w proszku
przyprawy: liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, 1-2
ząbki czosnku, zielona pietruszka
Dodatki: 2-4 jaja ugotowane na twardo, łyżka kefiru na każdy talerz
  1. Do 2l zimnej wody wrzucamy włoszczyznę (drobno pokrojoną), ząbek czosnku, 2 ziarnka ziela angielskiego i liść laurowy.
  2. W tym czasie siekamy cebulę i podsmażamy ją na oleju, a po zagotowaniu wody dodajemy ją do garnka.
  3. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu, a po 30 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy.
  4. Następnie po 20 minutach rozrabiamy w kubku mąkę sojową, ziemniaczaną i mleko w proszku z zimną wodą, a następnie dodajemy do zupy.
  5. Gotujemy jeszcze 5 – 10 minut i wylewamy do talerza, na którym przygotowaliśmy wcześniej połówki jajek
SMACZNEGO!
Autor artykułu
Artykuł przygotowała Restauracja Okrasa z Wrocławia specjalizująca się w kuchni polskiej.

11 komentarzy:

  1. Ciekawe przepisy - warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam osoby z tym problemem.Mnie na szczęście on nie dotyczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świat oparty jest na produktach wytwarzanych z pszenicy, więc na pewno osobom z takim problemem jest trudno żyć.

      Usuń
  3. Bardzo fajne przepisy. Wiele osób cierpi na celiakię, czy też na nietolerancje pokarmowe i mają duży problem. :-/

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepisy - pizza bardzo mi się podoba, chętnie kiedyś wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak to już jest, najwięcej mają do powiedzenia ci co nie mają bladego pojęcia...

    OdpowiedzUsuń
  6. Każda kuchnia eliminacyjna z początku wydaje się trudna i niemozliwa. Na szczescie mamy tyle zamienników na dzien dzisiejszy, ze szybko można się odnaleźć. Bezglutenowe pizze jadłam niejednokrotnie i uwierzcie mi, że dieta bezglutenowa, to ciekawa podróż kulinarna.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: