Translate

środa, 29 marca 2017

Karkówka z porem i pieczarkami

Karkówka pieczona z porem i pieczarkami to uczta dla osób lubiących mięso. Por nadaje mięsu cudownego smaku i aromatu, a pieczarki z odrobiną tymianku wspaniale wydobywają delikatną nutę lasu. Tak przyrządzona karkówka świetnie sprawdzi się podana na codzienny obiad, jak i na świątecznym stole.



Do przygotowania tego dania najlepiej wybrać średniej wielkości, lekko poprzerastany białym tłuszczykiem kawałek karkówki wieprzowej. Jeśli wybierzemy bardzo duży kawałek i tłuszcz będzie miał kolor żółty, to prawdopodobnie mięso będzie pochodziło ze starszego osobnika i po upieczeniu może być niesmaczne. Nie bójmy się odrobiny tłuszczyku, gdyż to on właśnie jest nośnikiem smaku, aromatu i nadaje delikatności upieczonemu mięsu.

 Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1 duży por
  • 1 kg małych pieczarek
  • 2 - 3 łyżki mielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki pieprzu naturalny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 50 g masła
  • sól (u mnie 4 łyżeczki)

Przygotowanie:
  1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w poprzek włókien na kawałki o grubości 1 - 1,5 cm. Każdy kawałek natrzeć solą, kminkiem i majerankiem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 3 - 4 godziny.
  2. Pora umyć, białą część pokroić w 0,5 cm plasterki i delikatnie podsmażyć na maśle, zdjąć z patelni.
  3. Pieczarki umyć, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i podsmażyć na patelni z dodatkiem masła po smażeniu pora. Przyprawić tymiankiem, pieprzem i odrobiną soli, gdy będą delikatnie przyrumienione, zdjąć z patelni.
  4. Na tej samej patelni praktycznie bez tłuszczu, obsmażyć z obu stron karkówkę, patelnia powinna być dobrze rozgrzana.
  5. Na dno formy do pieczenia wyłożyć plastry karkówki, na każdym położyć nieco podsmażonego pora i wierzch przykryć plasterkami pieczarek.
  6. Formę przykryć folią do pieczenia i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać przez około 10 minut. Po upieczeniu przykryć mięso i pozostawić je w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 5 minut, aby mięso doszło i zatrzymał się proces pieczenia.
  7. Część wytopionego płynu możemy wykorzystać do zrobienia smacznego sosu. Do rondelka wlać 0,5 litra płynu, nieco zredukować go i pod koniec dodać 5 łyżek śmietany 30%. Sos doprawić do smaku pieprzem i solą, gotować ze śmietaną na małej mocy palnika, aż zacznie delikatnie gęstnieć. 
  8. Jeśli nie lubimy pieczonego mięsa, to możemy je śmiało przygotować w szybkowarze.

14 komentarzy:

  1. Pyszna karkóweczka :-) Bardzo apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością zjadła bym taki podane mięsko ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz karkówkę, to na pewno smakowałoby :)

      Usuń
  3. Danie w sam raz dla mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Bardzo lubię karkówkę, a z pieczarkami musi smakować wyśmienicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie zaprzeczę, jest bardzo smaczna.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: