Translate

01 marca 2017

Pieczone kalerosse (chipsy)

Zdrowe chipsy z mało znanego w Polsce warzywa o nazwie kalerosseTM. Jest to naturalna krzyżówka brukselki i jarmużu, która zawiera duże ilości witaminy B6, C i E oraz błonnika. Wspaniale smakuje podane na surowo, gotowane lub pieczone.


Chipsy z kalerosse
Pieczone kalerosseTM  do postaci chipsów, jest bardzo smaczne, gdyż wyparowuje z niego woda, a pozostaje cudowny smak. Warzywo lekko podpieczone, można podawać do mięsa, ryb lub jako samodzielna przekąska, dłużej zaś trzymane w piekarniku jest idealne dla dzieci i dorosłych zamiast tradycyjnych chipsów.

Warzywo będzie w formie chrupiących chipsów, jeśli przed pieczeniem obetniemy twarde końce z listków, inaczej po upieczeniu łodyżki nie będą chrupiące. U mnie były z łodyżkami, więc chrupały tylko listki, ale i tak bardzo smakowały i natychmiast znikły.
Bliżej o kalerosseTM przeczytacie w artykule: Nowe warzywo na polskim rynku - KalerosseTM.
Jeśli w Waszym sklepie nie ma jeszcze tego warzywa, śmiało możecie zastąpić je jarmużem, chociaż smak będzie już nieco inny.

Zdrowe chipsy z warzyw

Składniki:

  • 150 g kalerosse Fit&Easy
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. KalerosseTM umyć, różyczki podzielić na listki i dokładnie osuszyć je ręcznikiem papierowym. Jeśli chcemy otrzymać chrupiące chipsy, to podcinać od listków zgrubiałe ogonki, w innym przypadku zostawić, bo są bardzo smaczne.
  2. Oliwę wymieszać z papryką i solą, polać nią podzielone warzywo i dokładnie wymieszać, aby pokryło je równomiernie.
  3. Listki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z piekarnika tak, aby się ze sobą nie stykały.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym (góra, dół) do 100 - 120 stopni C około 7 - 12 minut, pilnować by się nie przypaliło.
  5. Po upieczeniu wystudzić i dopiero wtedy nabiorą chrupkości.

14 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam w takiej formie, ale warto spróbować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ho, ho, ho, super pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze, nawet nie słyszałam o tym warzywie.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozdrowienia i również serdecznie pozdrawiam :) Uprawę kalerosse w Polsce rozpoczęto w ubiegłym roku i Marka Fit&Easy wprowadziła je do sklepów dopiero w grudniu.

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy przepis.:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie warzywne chipsy! jeszcze nie jadłam kalerosse:(

    OdpowiedzUsuń
  6. z jarmużem mi się skojarzyło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalerosse jest naturalną krzyżówką jarmużu z brukselką, więc skojarzenie jest właściwe :) Chipsy z jarmużu podobnie się przygotowuje.

      Usuń
  7. Trafiłam ostatnio na Kalerosse w zaprzyjaźnionym sklepie. Póki co jeszcze nie kupiłam, tylko zapisałam sobie nazwę z myślą, żeby go poszukać w sieci. Twój przepis wygląda bardzo zachęcająco - będę musiała się na nie skusić, bo to zdecydowanie moje smaki. Jedyne co warto by zmienić to podanie - bez wątpienia kolorowy talerz czy ozdobna miska dodały by całemu daniu więcej uroku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, kalerosse jest bardzo smaczne na surowo w surówkach, blanszowane i pieczone. Jeśli chodzi o prezentację, to staram się przedstawiać bardziej samo jedzenie, a ono według mnie dobrze wygląda na zdjęciu na białym tle.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: