Translate

poniedziałek, 13 marca 2017

Śledzie korzenne

Aromatyczne i bardzo smaczne śledzie korzenne, idealne na przystawkę nie tylko od święta. Taki śledź nie jest zbyt popularny, ale warto czasami wypróbować inny smak śledzia.


Śledź z przyprawą korzenną

Tak przygotowany śledź na pewno, będzie cieszyć się powodzeniem na każdym stole. Jego smakiem powinny zachwycić się osoby, które lubią korzenne przyprawy.

Przystawka ze śledzia na święta

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe bez skóry typu matias
  • 1 duża cebula

Marynata do śledzia:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 cytryny (otarta skórka + sok)
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 szklanka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 - 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 6 -7 goździków
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka cynamonu
    Do marynaty zamiast oddzielnych składników, można wykorzystać dobrą jakościowo przyprawę do piernika bez mąki z podanymi składnikami.

Przygotowanie:

  1. Przyprawy uprażyć na suchej patelni (nie przypalić). Na patelnię wkładać najpierw przyprawy w całości, a pod koniec mielone.
  2. Połączyć musztardę, sos sojowy, otartą skórkę z cytryny (tylko żółtą część), wyciśnięty sok z cytryny, miód i przyprawy oraz olej.
  3. Śledzie sprawdzić, jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez około 2 godziny (w zależności jak bardzo są słone). Po moczeniu śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
  4. Cebulę obrać i pokroić w pióra.
  5. Śledzie wymieszać z cebulą i marynatą, przełożyć wraz z marynatą do słoika, jeśli śledzie nie są pokryte marynatą, to dodać więcej oleju. Słoik ze śledziami wstawić na około 2 dni do lodówki.
    Zobacz również stronę Ryby, może coś jeszcze Cię zainspiruje 😊

13 komentarzy:

  1. Bardzo lubię śledziki korzenne. :-) Są rewelacyjnie smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, również bardzo je lubię :)

      Usuń
  2. Nabrałam ochoty na śledzia, dawno nie jadłam, a Twoja propozycja jest bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śledzie lubie w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli chodzi o śledzie, to ja uciekam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, śledzie, albo się je lubi albo nie, ja to mam tak czasami, że za mną nawet chodzą ;)

      Usuń
  5. Śledzie uwielbiam pod każdą postacią :) fajny przepis warty wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: