Translate

poniedziałek, 13 marca 2017

Śledzie korzenne

Aromatyczne i bardzo smaczne śledzie korzenne, idealne na przystawkę nie tylko od święta. Taki śledź nie jest zbyt popularny, ale warto czasami wypróbować inny smak śledzia.

Tak przygotowany śledź na pewno, będzie cieszyć się powodzeniem na każdym stole. Jego smakiem powinny zachwycić się osoby, które lubią korzenne przyprawy.

Składniki:
  • 4 płaty śledziowe bez skóry typu matias
  • 1 duża cebula
    Marynata:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 cytryny (otarta skórka + sok)
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 szklanka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 - 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 6 -7 goździków
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka cynamonu
    Do marynaty zamiast oddzielnych składników, można wykorzystać dobrą jakościowo przyprawę do piernika bez mąki z podanymi składnikami.

Przygotowanie:
  1. Przyprawy uprażyć na suchej patelni (nie przypalić). Na patelnię wkładać najpierw przyprawy w całości, a pod koniec mielone.
  2. Połączyć musztardę, sos sojowy, otartą skórkę z cytryny (tylko żółtą część), wyciśnięty sok z cytryny, miód i przyprawy oraz olej.
  3. Śledzie sprawdzić, jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez około 2 godziny (w zależności jak bardzo są słone). Po moczeniu śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić na kawałki.
  4. Cebulę obrać i pokroić w pióra.
  5. Śledzie wymieszać z cebulą i marynatą, przełożyć wraz z marynatą do słoika, jeśli śledzie nie są pokryte marynatą, to dodać więcej oleju. Słoik ze śledziami wstawić na około 2 dni do lodówki.
    Zobacz również stronę Ryby, może coś jeszcze Cię zainspiruje 😊

12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię śledziki korzenne. :-) Są rewelacyjnie smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, również bardzo je lubię :)

      Usuń
  2. Nabrałam ochoty na śledzia, dawno nie jadłam, a Twoja propozycja jest bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śledzie lubie w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli chodzi o śledzie, to ja uciekam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, śledzie, albo się je lubi albo nie, ja to mam tak czasami, że za mną nawet chodzą ;)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: