Zupa tajska z łososiem

/ 10

Po świątecznym nadmiarze zazwyczaj ciężkostrawnych dań dziś polecam lekką i sycącą zupę tajską. Zupa jest bardzo łatwa do przygotowania, wybornie smakuje, a do tego cieszy oko podczas jedzenia. U mnie zupa z dodatkiem łososia, wspaniale również smakuje i prezentuje się z krewetkami.

Zupa na mleczku kokosowym z łososiem

Uwielbiam takie jednogarnkowe dania, gdyż nie wymagają zbyt dużo pracy, a świetnie smakują. Czas przygotowania zupy skróciłam poprzez zastąpienie świeżych pomidorów krojonymi pomidorami bez skóry z puszki. W tym daniu dobrze sprawdza się makaron ryżowy, który przejmuje wszystkie smaki i aromaty zawarte w zupie, ale jeśli akurat takiego nie macie, dobry będzie również zwykły makaron z mąki semolina.
Uwierzcie mi, po takiej zupce świat nabiera od razu kolorów 😊
Tajska zupa na mleczku kokosowym

Składniki:

(4 porcje)
  • 500 g świeżego łososia
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 g krojonych pomidorów bez skóry
  • 500 ml bulionu warzywnego
  •  3 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 cebula dymka lub wiązka szczypiorku
  • 1 łyżeczka chili (u mnie płatki)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka kolendry
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 limonka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 krople olejku z trawy cytrynowej lub kilka kawałeczków świeżej trawy cytrynowej (opcjonalnie)
  • 2 - 3 suszone liście kaffiru (dzika limonka; opcjonalnie)
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • 200 g makaronu ryżowego

Dodatkowo:

  • wok lub głęboka patelnia 

Przygotowanie:

  1. Z łososia zdjąć skórę i pokroić go na średniej wielkości kawałki.
  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, lekko podsmażyć na oleju kokosowym, pod koniec dodać oskrobany ze skórki i pokrojony w cienkie słupki imbir.
  3. Następnie zalać bulionem, dodać mleczko kokosowe, liść kaffiru, pomidory, kolendrę, kurkumę, kumin, chili, cukier trzcinowy i sos rybny. Wszystko zagotować.
  4. Dodać sok z 1/2 limonki i sól do smaku oraz kawałki łososia i gotować na małej mocy palnika około 5 - 7 minut.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, podzielić go na porcje i zalać zupą z kawałkami łososia.
  6. Zupę już w talerzu posypać posiekaną dymką lub szczypiorkiem i skropić dodatkowo sokiem z 1/4 limonki.

    Zobacz również: Pad Thai z kurczakiem i tofu.

Komentarze

  1. Świetny pomysł, faktycznie po świętach przyda się coś smacznego i lekkiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JA ZAMIAST MAKARONU DAJĘ LANE KLUSKI

      Usuń
    2. Dobry pomysł, taka bardziej polska wersja 🙂

      Usuń
  2. Bardzo smaczne, lekkie i szybkie danie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna i bardzo ciekawa propozycja na zupkę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozdrowienia i również serdecznie pozdrawiam :) Zupka była pyszna i wszystkim bardzo smakowała.

      Usuń
  4. Bardzo fajna zupka, zjadłabym taką z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *