Babka cytrynowa z majonezem

/ 8

Smaczna i łatwa do przygotowania babka z majonezem, to propozycja na niezbyt słodkie ciasto, które warto zrobić nie tylko od święta. Babka jest przyjemnie chrupiąca z wierzchu oraz puszysta i delikatnie wilgotna w środku.

Ciasto z majonezem na święta
Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, ma lekką nutę cytrynową zawartą w lukrze, która wspaniale komponuje się ze smakiem samej babki. Uwierzcie mi, dodany do ciasta majonez jest zupełnie niewyczuwalny, nadaje on tylko babce puszystości i delikatności. Babka świetnie sprawdza się jako deser do zabrania na piknik w plenerze, gdyż długo zachowuje świeżość, a lukier po zastygnięciu dobrze trzyma się na jej powierzchni i nie rozmazuje się.

Babka wielkanocna

Składniki:

(foremka na babkę o średnicy u góry 20 cm lub forma keksowa 20 cm x 11 cm)
  • 4 jajka (L)
  • 180 g cukru
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 120 g budyniu śmietankowego (3 opakowania)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml majonezu (6 łyżek) 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

Lukier: 

  • 5 łyżek cukru pudru 
  • 1 łyżka gorącej wody 
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo: 

  • skórka kandyzowana cytrynowa lub pomarańczowa 
  • masło i bułka tarta do natłuszczenia i posypania formy
Do odmierzania używam: 
  • łyżeczka - 5 ml 
  • łyżka 15 ml
  • szklanka - 250 ml

Przygotowanie babki z majonezem:

  1. Mikserem utrzeć jajka z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia się cukru, ma powstać puszysta masa. 
  2. Miksując na niskich obrotach, powoli dodawać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. 
  3. Następnie dodać majonez, sok z cytryny i ekstrakt cytrynowy, wymieszać tylko do połączenia się składników. 
  4. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką foremki, ma zajmować nie więcej niż 3/4 jej wysokości. 
  5. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku około 55 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem jej środek, jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to babka upieczona. 
  6. Po upieczeniu babkę lekko wystudzić w foremce, następnie wyjąć i całkowicie wystudzoną polać lukrem i udekorować skórką. Jeśli wierzch babki zbyt mocno się wybrzuszy, aby babka ładniej się prezentowała, można go delikatnie ściąć ostrym nożem.
  7. Składniki na lukier rozetrzeć łyżką tak, aby lukier był lśniący i miał jednolitą konsystencję. Po rozmieszaniu od razu polewać nim babkę, gdyż bardzo szybko zastyga.

    Polecam również: babkę cytrynową z lukrem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *