Makaron z mięsem i pieczarkami

/ 4

Makaron z mięsem i pieczarkami to szybkie do wykonania i bardzo smaczne danie, idealne do przygotowania na obiad po powrocie z pracy.


Pieczarki z makaronem

Dlaczego warto jeść makaron?

Taki obiad nie tylko łatwo przygotować, ale i na długo nas nasyci, gdyż makaron pełnoziarnisty w połączeniu z mięsem stopniowo dostarcza nam energii.
Makaron ugotowany al'dente jest korzystny nawet dla osób będących na diecie, bo to nie on tuczy, tylko dodawane do niego sosy. Podczas jego trawienia nie występują skoki poziomu cukru, długo czujemy się najedzeni i zaraz po posiłku nie dopada nas "wilczy" głód.
Szybki obiad z makaronu i mięsa z pieczarkami

Składniki:

(3 - 4 porcje)
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki)
  • 500 g małych pieczarek
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego świderki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • 2 łyżki masła lub oleju do smażenia

Przygotowanie makaronu z mięsem i pieczarkami:

  1. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, lekko podsmażyć, następnie dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki. Przyprawić tymiankiem, pieprzem i solą, smażyć do lekkiego zrumienienia się pieczarek. Po usmażeniu zdjąć z patelni. Do smażenia pieczarek polecam użyć masła, wtedy są one smaczniejsze.
  2. Rozdrobnione mięso mielone smażyć na dużej dobrze rozgrzanej patelni około 10 minut, następnie dodać majeranek, oregano, bazylię, pieprz, chili i sól. Po około 5 minutach dodać pomidory z puszki i rozmieszany w niewielkiej ilości wody koncentrat.
  3. Mięso smażyć do miękkości, pod koniec połączyć je z pieczarkami.
  4. Jeśli lubimy makaron z dużą ilością sosu, to wystarczy pod koniec smażenia mięsa i pieczarek, dodać kilka łyżek śmietany 30% i odrobinę wody, w której gotował się makaron i po zagotowaniu, otrzymamy więcej bardziej kremowego sosu. U mnie wersja lżejsza, bez śmietany.
  5. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al'dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

    Zobacz również: pesto z makaronem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *