Translate

środa, 3 maja 2017

Przyprawy do pizzy

Smak pizzy nie byłby pełny, gdyby nie występowały na niej przyprawy. Warto więc wiedzieć, jakie przyprawy dodać, aby własnoręcznie przygotowana pizza była niezapomnianą ucztą.


Podstawowe zioła i przyprawy
Początkowo pizza była chlebowym plackiem natartym oliwą i posypaną ziołami i startym czosnkiem. W takiej formie nazywana była daniem ubogich. Dopiero w osiemnastym wieku pizza zaczęła wyglądać tak, jak dzisiaj ją znamy. Pierwszymi przyprawami na pizzy były bez wątpienia sól, której odrobina musi się znaleźć w każdym dobrym cieście na pizzę oraz bazylia, która pojawiła się na pizzy przygotowanej przez Rafaela Esposito dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Królową zachwyciła pizza w kolorach włoskiej flagi, na której znajdowały się pomidory, mozzarella oraz bazylia, dlatego też od jej imienia taka pizza wrocław nazywana jest margheritą. Do dziś znajduje się ona w menu każdej dobrej pizzerii.

Bazylia i oregano
Dwa zioła, które najczęściej występują na pizzach to właśnie bazylia i oregano, które poprawnie nazywane jest lebiodką pospolitą. Bazylia najczęściej wykorzystywana jest w formie świeżych listków, które nakłada się na pizzę już po upieczeniu, zarówno dla osiągnięcia efektu dekoracyjnego, jak i w celu podkreślenia smaku pizzy. Świetnie komponuje się na przykład z pomidorami i mozzarellą. Bywa, że bazylia jest wykorzystywana do pesto, które podaje się jako sos do pizzy. Z kolei oregano do pizzy najczęściej stosowane jest w formie suszonej. Przyprawę tę dodaje się zwłaszcza do sosu pomidorowego, aby nadać mu lepszego smaku. Oregano stosuje się nie tylko do pizzy, lecz również do innych dań, a także słodkich likierów.

Zioła prowansalskie
Oregano występuje także jako składnik mieszanki ziół, zwanej ziołami prowansalskimi. Oprócz oregano spotkać w niej możemy rozmaryn i tymianek, cząber, majeranek i estragon, a czasami koper, laur, miętę czy trybulę. Wiele osób przygotowując pizzę w domu, sięga właśnie po zioła prowansalskie, aby ją przyprawić. Zioła prowansalskie mają bogaty smak i aromat, dlatego dobrze komponują się z elementami pizzy.

5 komentarzy:

  1. W mojej kuchni używam dużo przypraw i nie wyobrażam sobie dań bez nich :) Jestem bazyliomaniaczką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram bez tych przypraw pizza nie ma swojego smaku i aromatu 😊

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: