Translate

piątek, 12 maja 2017

Racuchy z gruszką na maślance

Delikatne, mięciutkie, z dodatkiem aromatycznej gruszki racuchy to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Racuchy wspaniale smakują zaraz po usmażeniu, oprószone cukrem pudrem, ale i po wystudzeniu, taka przekąska jest bardzo pyszna.


Drożdżowe racuchy


Racuchy drożdżowe to smak mego dzieciństwa były one zazwyczaj przygotowywane na mleku i bez dodatków. Obecnie bardzo mi smakują racuchy z dodatkiem np. jabłka, brzoskwiń lub tak, jak tym razem gruszki, która nadaje plackom bardzo fajnego aromatu i smaku. Dodatkowo racuchy zrobiłam na maślance, która dodała racuchom delikatności, ale jeśli jej nie macie, to samo mleko w zupełności wystarczy.
Placki drożdżowe

Składniki:

(temperatura pokojowa, na 15 - 20 sztuk)
  • 2 jajka
  • 500 ml maślanki
  • 3 - 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g drożdży świeże 
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 średnie gruszki
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mleko delikatnie podgrzać (ma być letnie), rozkruszyć  drożdże, dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko wymieszać tak, aby rozpuściły się drożdże i cukier, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej kubek z rozmieszanymi drożdżami wstawić do miski, zapobiegnie to zabrudzeniu kuchni, jeśli rozczyn zbyt szybko wyrośnie.
  2. Do dużej miski wsypać 3 szklanki mąki, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać cukier, sól i roztrzepane jajka oraz 2/3 maślanki, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, ale swobodnie można je mieszać łyżką, jeśli jest za gęste lub za rzadkie, to dodać pozostałą maślankę lub mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce na około 1/2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
  3. Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt dużą kostkę. 
  4. Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone gruszki i wmieszać je w ciasto.
  5. Racuchy smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu (nie chłoną dużo tłuszczu). Najlepiej przeprowadzić test smażenia na jednym racuchu.
  6. Po usmażeniu racuchy posypać cukrem pudrem.

    Zobacz również: racuchy drożdżowe.

19 komentarzy:

  1. Na ich widok dostałam ślinotoku. Jak one wyrosły -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Byłam cierpliwa i dałam im wyrosnąć :)

      Usuń
  3. Jakie apetyczne :) Podkradam kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam wczoraj,uwielbiam racuchy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Racuszki uwielbiam! Z gruszką muszą smakować wyśmienicie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym takie racuchy! :-) Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Drożdże dały radę ;)

      Usuń
  8. ojej ale bym zjadła z zimnym mlekiem !

    OdpowiedzUsuń
  9. Och jak ja uwielbiam racuchy! Wyglądają tak apetycznie! ^_^

    OdpowiedzUsuń
  10. To coś nowego bo takich jeszcze z gruszką nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniale się prezentują

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: