Translate

wtorek, 16 maja 2017

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania daniem pochodzącym z kuchni włoskiej. Danie jest bardzo sycące i po jego zjedzeniu nikt głodny na pewno nie będzie.


W oryginalnych przepisach na carbonarę występują produkty, które w Polsce są trudno dostępne i dość drogie. Zastąpiłam więc guanciale (podgardle wieprzowe wędzone) boczkiem tradycyjnie wędzonym, ser pecorino - serem grana padano, może być parmezan lub ostatnio odkryłam w przyzwoitej cenie polski ser długodojrzewający Jantar, który świetnie do tego dania pasuje.

Stworzona przeze mnie carbonara jest z dodatkiem śmietany, chociaż piszą, że w  tej prawdziwej jej nie ma, ja dodaję, gdyż taka najbardziej smakuje moim bliskim. Oczywiście wersja bez śmietany jest mniej kaloryczna, ale przecież codziennie tego nie jemy.

Według mnie w każdym domu to samo danie może smakować nieco inaczej, nie mówiąc już o restauracji, w której gotują zawodowi kucharze. Smak jest sprawą bardzo indywidualną i nawet w jednym domu mogą być różne oceny tego samego dania, ale to chyba dobrze, gdyż w ten sposób rozwijają się i kształtują nasze gusta kulinarne. 

Składniki:
(2 porcje)
  • 200 g makaronu spaghetti z semoliny
  • 150 g boczku wędzonego tradycyjnie
  • 2 żółtka z jaja kurzego
  • 80 g sera grana padano lub parmezanu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietany 30%
  • ząbek czosnku
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
Przygotowanie:
  1. Boczek pokroić w drobną kostkę lub cieniutkie słupki i podsmażyć na oliwie do chrupkości, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek.
  2. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu stosuję zasadę, że na każde 100 g makaronu daję litr wody. Po ugotowaniu makaronu zachować 50 ml wody, w której się on gotował.
  3. Żółtka wymieszać ze śmietaną i startym na średnich oczkach tarki serem.
  4. Do podsmażonego boczku dodać makaron, wymieszać i chwilę smażyć na małej mocy palnika, następnie dodać rozmieszane jajka ze śmietaną i serem. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać wodę po gotowaniu makaronu i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje i oblepi makaron. Na koniec dodać świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Makaronu zbyt długo nie trzymać na patelni, gdyż będzie zbyt miękki.
  5. Jeśli chcemy zrobić carbonarę bez śmietany, to wody po gotowaniu makaronu dodać nieco więcej.

12 komentarzy:

  1. Carbonara to moje ulubione spaghetti! :) Jak wszystko co ma w sobie boczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne danie. Uwielbiam takie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, również bardzo je lubią :)

      Usuń
  3. Czuje jego zapach az u mnie. Bardzo aromatyczne danie -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi wszyscy mówią, że przez monitor zapach jeszcze nie przechodzi ;)

      Usuń
  4. Jedno z lepszych dań kuchni włoskiej :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, makaron na obiad, to dla mnie zawsze coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: