Translate

wtorek, 4 lipca 2017

Sznycle z indyka w panierce z mąki ryżowej

Bezglutenowa panierka z mąki ryżowej do sznycla z indyka to zdrowsza opcja panierki tradycyjnej z bułki tartej. Kotlet z indyka w panierce z mąki ryżowej jest bardzo soczysty w środku, z zewnątrz zaś bardzo chrupiący.

Kotlety z indyka w mące ryżowej

Panierka z mąki ryżowej bardzo dobrze trzyma się na sznyclu z indyka i łatwo ją przygotować. Dodatek imbiru sprawia, że kotlet staje się bardzo aromatyczny i przyjemny w smaku.  Do panierki dodałam również odrobinę kurkumy, która nadała złocistego koloru i orientalnego smaku.

Kotlety z indyka w panierce z mąki ryżowej, należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, wtedy będą bardzo chrupiące. Mąka ryżowa w przeciwieństwie do bułki tartej, w czasie smażenia, nie wchłania dużo tłuszczu i tak szybko się nie przypala, co niewątpliwie zachęca do jej używania.

Jeśli nie znacie tej mąki, to zachęcam do jej wypróbowania, gdyż indyk z jej dodatkiem wspaniale smakuje.

Indyk w panierce z dodatkiem imbiru

Składniki:

  • 10 sztuk sznycli z indyka 
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • 1/3 łyżeczki kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1/2 łyżeczki kolendry 
  • 1/2 łyżeczki chili 
  • sól 
  • pieprz świeżo mielony 
  • 1 szklanka zimnej wody 
  • olej do smażenia 

Jak przygotować panierkę z mąki ryżowej? 

  1. Indyka delikatnie roztłuc tłuczkiem i z każdej strony oprószyć pieprzem i solą. 
  2. Jajko roztrzepać widelcem, następnie dodać przyprawy, sok z cytryny, mąkę ryżową i 1/2 łyżeczki soli. Składniki cały czas mieszać i stopniowo dodawać wodę, ma powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany, po zanurzeniu kotleta nie powinno z niego zbyt mocno spływać. 
  3. Sznycle po zanurzeniu w cieście, smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością tłuszczu. 
  4. Tak przygotowane kotleciki podaję na obiad z ryżem i japońską sałatką z ogórków (Sunomono).

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam :) Pysznie wyglądają i bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała zapożyczyć przepis -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne i proste do przyrządzenia sznycle - z chęcią je przyrządze na weekend na obiadzik :P

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: