Translate

wtorek, 1 sierpnia 2017

Focaccia z suszonymi pomidorami

Aromatyczna focaccia z suszonymi pomidorami to rodzaj pieczywa, który pochodzi z kuchni włoskiej. Focaccia w smaku przypomina gruby spód pizzy, upieczona z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu lub oliwek smakuje wspaniale.


Włoskie pieczywo z suszonymi pomidorami

Takie pieczywo jest bardzo łatwe do przygotowania, z podanych składników wychodzą 2 placki, każdy zajmują środek blaszki z piekarnika. W moim wypieku są dodane suszone pomidory i rozmaryn, ale focaccia może być również z oliwkami i innymi ulubionymi przyprawami. Pomidory dodałam do środka, gdyż nie lubię ich zbyt mocno przypieczonych, a tak się zazwyczaj dzieje, gdy są ułożone na wierzchu placka. Ponadto placek z tak dodanymi pomidorami jest bardziej przesiąknięty ich smakiem.

Focaccia po upieczeniu z wierzchu jest chrupiąca, środek zaś ma przyjemnie miękki i aromatyczny. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło z oliwą z oliwek extra virgin, kawałki pieczywa najlepiej maczać w odrobinie oliwy i zjadać, gdy są jeszcze chrupiące. Wystudzone pieczywo może posłużyć, jako baza do kanapek z ulubioną wędliną lub białym serem skropionym odrobiną oliwy.

Włoskie pieczywo z rozmarynem i pomidorami

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej typ 450 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub zalewy z suszonych pomidorów 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 8 - 10 suszonych pomidorów (mogą być ze słoiczka w zalewie) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • świeży rozmaryn 
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej (opcjonalnie)
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml). 

Przygotowanie:

  1. Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły swoją objętość. 
  2. Jeśli mamy suche pomidory, należy je zalać pozostałą wodą i odstawić na około 30 minut, aby zmiękły. Pomidory drobno pokroić, a do wody po ich moczeniu dolać więcej ciepłej wody, aby była pełna szklanka. 
  3. Czosnek obrać i drobno posiekać. 
  4. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże, oregano, wodę i 3 łyżki oliwy i zagnieść jednolite ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać pomidory i czosnek, ciasto wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleiło się do rąk i będzie miękkie. 
  5. Wyrobione ciasto włożyć do miski i przykryć ścierką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. 
  6. Po tym czasie, zwilżyć ręce oliwą, podzielić ciasto na dwie części i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, uformować kształt placka o grubości 1,5 cm, w który powciskać równomiernie gałązki rozmarynu. Wierzch delikatnie posmarować odrobiną oliwy i ewentualnie oprószyć niewielką ilością grubej soli. Odstawić na około 15 minut, aby ciasto nieco urosło.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 190 stopni C około 25 - 30 minut. Przed podaniem wyjąć z ciasta suche gałązki rozmarynu.

    Zobacz również: lazania (lasagne).

2 komentarze:

  1. Mniamm, gdyby nie ten upał na pewno bym upiekła -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię i chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: