Translate

sobota, 19 sierpnia 2017

Potrawka z cukinii i kaszy bulgur

Idealny obiad na lato to potrawka z cukinii i kaszy bulgur. Zdrowe danie z cukinii nie tylko dobrze smakuje, ale jeszcze bardzo szybko się przygotowuje. 


Cukinia z kaszą bulgur i pieczarkami

Kolejne danie z tych jednogarnkowych, które w wersji podstawowej jest lekkostrawne, a po dodaniu mięsa zaspokoi głód również osób potrzebujących bardziej energetycznego posiłku. Moja potrawka jest z bardzo smaczną kaszą bulgur, ale jeśli jej nie macie, możecie ją zastąpić jęczmienną, gryczaną lub jaglaną. Cukinia z kaszą świetnie smakuje na ciepło, jak również i na zimno, jako sałatka.

Kasza bulgur z cukinią, papryką i pieczarkami

Składniki:

(5 - 6 porcji)
  • 500 g młodej cukinii (3 małe sztuki)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • mała wiązka natki pietruszki
  • 2 małe gałązki koperku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 - 3 łyżki oleju do smażenia
  • 500 g mięsa mielonego (opcjonalnie)
  • 1 szklanka kaszy bulgur
    Do odmierzania użyłam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić cukinię z kaszą bulgur? 

  1. Kaszę wrzucić do garnka z 2 szklankami zagotowanej i osolonej wody i gotować pod przykryciem bez mieszania 8 minut. Następnie odstawić na 10 - 15 minut, aby kasza wchłonęła wodę. 
  2. Marchew obrać i pokroić na drobne słupki. 
  3. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na słupki zbliżone wielkością do marchewki. 
  4. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. 
  5. Pomidory pokroić na drobną kostkę. 
  6. Od cukinii odciąć twardą pozostałość łodygi i pokroić na półplasterki. 
  7. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 
  8. Koperek i natkę pietruszki drobno posiekać. 
  9. W dużym garnku lub woku rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć lekko cebulę i czosnek, następnie dodać marchew i masło, smażyć 2 minuty. 
  10. Po tym czasie, jeśli potrawę robimy z mięsem dodać mięso, wymieszać i smażyć pod przykryciem około 15 minut. 
  11. Dodać pomidory, majeranek, tymianek, kminek, chili i paprykę i dusić pod przykryciem około 10 minut, następnie dodać cukinię i paprykę, dusić jeszcze z 5 - 7 minut, aż cukinia będzie tak miękka, jak lubimy. 
  12. Na koniec dodać pieczarki, koperek, pietruszkę, przyprawić do smaku pieprzem i solą i wymieszać z kaszą bulgur. Po dodaniu kaszy odczekać kilka minut, aż kasza wchłonie cały płyn z potrawki.

    Zobacz również: gulasz z indyka i cukinii.

4 komentarze:

  1. Pyszna potrawka :) takie danie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się w 100 %, to świetny obiad na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam bulgur. Podoba mi się Twoja propozycja!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: