Schabowy po indyjsku

/ 18

Kotlet schabowy po indyjsku to nieco lżejsza wersja tradycyjnego schabowego, którego dość często przygotowuję na obiad. Aromatyczna panierka na schabowym zrobiona jest z mąki ryżowej i pikantnej masali (indyjska przyprawa).

Kotlet schabowy w masali
Tradycyjny kotlet schabowy zawsze pozostanie numerem jeden, ja jednak lubię czasami go odchudzić i nadać mu nieco orientalnej nuty. Tym razem ma cudowny bardzo aromatyczny i pikantny smak indyjskiej przyprawy masali, w której skład wchodzą: kolendra, kumin, kardamon, imbir, pieprz czarny, czosnek, gorczyca, cynamon, chili i kurkuma. Dodatkowym akcentem smakowym i dekoracyjnym jest dodana do panierki natka pietruszki.

Pewnie znawcy kulinarni się oburzą, że to już nie jest schabowy, ale w moim domu liczy się smak i zadowolenie osób spożywających posiłek, a nie nazwa dania.
Jestem ciekawa, czy również lubicie czasem eksperymentować w kuchni i tworzyć swoje wersje znanych potraw?
Kotlet wieprzowy w panierce z mąki ryżowej

Składniki:

  • 10 plastrów schabu wieprzowego 
  • 1 szklanka mąki ryżowej 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 jajka 
  • sól (sprawdzić, czy masala jej nie zawiera) 
  • 2 - 2,5 łyżki masali 
  • pęczek natki pietruszki 
  • olej do smażenia
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml.

Jak przygotować kotlety z masalą?

  1. Schab rozbić cienko tłuczkiem do mięsa i oprószyć delikatnie solą, jeśli masala jej nie zawiera.
  2. Jajka roztrzepać widelcem z mlekiem i mąką ryżową oraz masalą i pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Mleko dolewać stopniowo, ma powstać masa przypominająca gęstą śmietanę i w zależności od posiadanej mąki dodać więcej lub mniej mleka. 
  3. Kotlety zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością oleju, do czasu delikatnego przyrumienienia się kotletów. 
  4. Kotlety schabowe po indyjsku świetnie smakują podane z ryżem i surówką z pomidora i papryki.

Komentarze

  1. takiej panierki nie próbowałam....jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się zapowiada i bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, w końcu schabowy neico inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego schabowego jeszcze nie jadłam, zapowiada sie super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, świetna wersja klasyki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O proszę. Tego jeszcze nie było :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepraszam ,jakiej masali naleźy uźyc? Takiej w paście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie masala w proszku, ale może być i ta w paście, w mleku się rozpuści. Proponuję tylko stopniowo ją dodawać, aby wyczuć pikantność.

      Usuń
  8. Ostatnio jakoś zaniedbałam schabowe u siebie w domu, pora to odmienić

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł na inna wersję schabowego

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis, tylko w moim wykonaniu użyłem własnej mieszanki masali i smażone na głębokim oleju. Wyszło przepysznie. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) Własna mieszanka masali i głęboki olej na pewno poprawiły walory smakowe.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *