Translate

niedziela, 6 sierpnia 2017

Sernik gotowany

Pyszny i łatwy do zrobienia sernik gotowany na herbatnikach to kolejne ciasto bez pieczenia, które świetnie sprawdza się latem. Sernik jest niezbyt słodki z delikatną nutą wanilii i przyjemną w smaku polewą czekoladową. Po zastygnięciu świetnie się kroi i wspaniale smakuje.


Sernik przekładany herbatnikami

Latem staram się jak najrzadziej korzystać z piekarnika i na deser przygotowuję ciasta bez pieczenia. Dziś zrobiłam sernik gotowany na herbatnikach, który przypomina mi moje dzieciństwo, gdyż nie mając doświadczenia, próbowałam go przygotować i wychodziło mi coś kremowego, ale na pewno nie była to forma ciasta. Doświadczenie przyszło z czasem i teraz już wiem, jak należy gotować ser, a może raczej, jak nie należy go gotować.

Podstawowym błędem jest gotowanie sera na zbyt dużej mocy palnika, co powoduje rozwarstwianie się sera i w efekcie masa nie będzie miała odpowiedniej konsystencji. Ważne jest też to, aby masę z sera ciągle mieszać, gdyż ser może łatwo się przypalić i nie będzie nadawał się do jedzenia. Jeśli te dwie rzeczy dopilnujemy, to przygotowanie sernika gotowanego jest bardzo łatwe. Do gotowania najlepiej wybrać ser gęsty i z jak najmniejszą ilością pozycji w składzie bez dziwnych dodatków.

Ciekawa jestem czy robicie taki sernik gotowany i jakie macie o nim zdanie?

Herbatniki przekładane serem

Składniki:

(forma o wymiarach 23 cm x 33 cm x 5 cm)
  • 1 kg mielonego sera twarogowego 
  • 200 g masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 - 2 laski wanilii 
  • 200 ml mleka 
  • 2 budynie waniliowe (80 g) lub 60 g mąki ziemniaczanej 
  • 4 jajka (L) 
  • 400 g herbatników kakaowych lub śmietankowych 

Polewa czekoladowa:

  • 150 g czekolady z 60% kakao 
  • 150 ml śmietany 30% 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka cukru pudru
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml.

Jak przygotować sernik gotowany?

  1. W dużym garnku na niezbyt dużej mocy palnika rozpuścić masło i cukier. 
  2. Zdjąć garnek z palnika i dodać ser, ziarenka wanilii i roztrzepane jajka. Wymieszać składniki, aby powstała jednolita masa. Masę z serem podgrzewać na małej mocy palnika do czasu aż zacznie delikatnie gęstnieć, ciągle mieszać i nie dopuścić, aby masa się gotowała. 
  3. Zdjąć na chwilę garnek z palnika i do gęstniejącej masy wlać mleko wymieszane z budyniem, dokładnie wymieszać i gotować na niezbyt dużej mocy palnika, aż powstanie gęsta masa przypominająca konsystencję budyniu. 
  4. Dno foremki wyłożyć papierem lub folią do pieczenia i poukładać na nim herbatniki, na które wylać 1/2 gorącej masy serowej. Na masę wyłożyć warstwę herbatników i wylać pozostałą część masy, na której położyć warstwę herbatników. 
  5. Herbatniki polać polewą i sernik wystudzić, następnie wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby sernik zastygł i zmiękły herbatniki. 

Jak zrobić polewę czekoladową:

  1. Śmietanę podgrzać w rondelku (nie gotować) i rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę, masło i cukier puder. Powinna powstać jednolita ciekła polewa czekoladowa. 
  2. Dobrym sposobem na rozpuszczenie czekolady, jest włożenie wszystkich składników na polewę do talerza i wstawienie go na kilka minut do mikrofali na program do rozmrażania. Po rozpuszczeniu wszystko mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.

    Zobacz również: ciasto Snikers bez pieczenia.


28 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny sernik :) Robię podobny, ale przekładam blaty ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Wersja z herbatnikami na lato, aby z piekarnika nie korzystać.

      Usuń
  2. Faktycznie super ten serniczek, z wielką chęcią bym taki zjadła już teraz :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ on jest równiutki jak od linijki :D że też mi takie nie wychodzą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta polewa na herbatnikach raczej dobrze się rozpływa i wyrównuje, więc proponuję wypróbować, na pewno będzie równe :)

      Usuń
  4. Zapisuję sobie przepis. Ciacho wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie robiłam takiego,wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam, warto wypróbować :)

      Usuń
  6. Uwielbiam serniki! :) ten wygląda niezwykle zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Warto wypròbować wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda ten serniczek, jest piękny i równy ;).

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kuchciku, jaki ser? Ten na kg i zmielić, czy w wiaderku? I kiedy zrobić polewę?
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozdrowienia :) Ser może być z wiaderka, ale dobrej jakości, gęsty i bez dziwnych dodatków w składzie. Najlepiej kupić ser na wagę i go zmielić, wtedy wiadomo, że to sam ser. Z wiaderkowego robiłam z Presidenta sernikowego i Mlekowity sera twarogowego Hanusi i te mogę polecić. Polewą polać, gdy sernik nieco wystygnie. Miłego dnia :)

      Usuń
    2. Pani Aniu, bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam Ania

      Usuń
    3. Miło mi, mam nadzieję, że pomogłam :)

      Usuń
  11. Bardzo dobry�� polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ładnie wygląda sernik. Czy polewa z taką ilością śmietanki dobrze zastyga? Czy nie rozmazuje się przy krojeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Polewa na tym serniku dobrze się kroi, gdyż polewa się nią herbatniki, które część wilgoci zabierają. Ciasto przechowywać w lodówce.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: