Translate

środa, 16 sierpnia 2017

Sernik owocowy na zimno

Latem moim ulubionym deserem jest sernik owocowy, który przygotowuję na zimno bez pieczenia. Sernik z dodatkiem owoców ma bardzo delikatną kremową konsystencję i umiarkowaną słodycz. Samo przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak z jedzeniem trzeba zaczekać i pozwolić, aby ciasto stężało.


Sernik z owocami i galaretką


Sernik owocowy przygotowałam z dodatkiem nektarynek, truskawek i borówek, ale można zastąpić je innymi ulubionymi owocami np. zamiast nektarynek użyć brzoskwiń. Tak samo wygląda sprawa, jeśli chodzi o smak galaretki, dobrać go do swoich upodobań. Ser do sernika z owocami powinien być trzy razy zmielony, więc idealnie nadaje się niezbyt rzadki ser z wiaderka.

U mnie latem piekarnik odpoczywa, gdyż wolimy ciasta na zimno. Kochamy serniki, więc jeśli chodzi o ciasto bez pieczenia, wybór jest prosty  sernik, staram się tylko urozmaicać jego smak. Tym razem był sernik z owocami.

Ciekawa jestem, czy również lubicie serniki i jakie najbardziej?

Sernik z nektarynkami i galaretką

Składniki na sernik owocowy:

(Forma 33 cm x 23 cm x 7 cm)
  • 1 kg sera mielonego twarogowego 
  • 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki cukru do śmietany 
  • 330 ml śmietany 30% (schłodzić) 
  • 4 łyżki żelatyny 
  • 5 sztuk dojrzałych nektarynek 
  • 500 g dojrzałych truskawek 
  • 150 g dojrzałych borówek 
  • 5 łyżek cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 150 g maślanych herbatników
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml.

Jak przygotować sernik z owocami na zimno?

  1. Nektarynki pokroić, dodać cukier trzcinowy (ilość zależy, jak słodkie są nektarynki), sok z cytryny i gotować na niezbyt dużej mocy palnika przez około 10 minut. Jeśli nie lubimy skórek, powstałą masę po lekkim wystudzeniu przetrzeć przez sito (u mnie ze skórkami) i wystudzić. 
  2. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i wystudzić. 
  3. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić. 
  4. Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody i gdy napęcznieje, lekko podgrzewając rozpuścić (nie gotować). 
  5. Ser zmiksować z cukrem pudrem i podzielić na dwie równe części. 
  6. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. 
  7. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i na dnie ułożyć herbatniki. 
  8. Do wystudzonych nektarynek dodawać stopniowo płynną żelatynę i dokładnie zmiksować, aby równomiernie się połączyła z nektarynkami. 
  9. Masę z nektarynek dodawać stopniowo do jednej części sera i miksować, następnie dodać 1/2 część ubitej śmietany i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. 
  10. Masę delikatnie wyłożyć do formy na herbatniki i wstawić do lodówki. 
  11. Drugą część sera zmiksować z lekko tężejącą galaretką cytrynową i delikatnie wymieszać łyżką z drugą częścią ubitej śmietany. 
  12. Ser wyłożyć na masę z nektarynek i na wierzchu poukładać połówki truskawek i borówki. Owoce najlepiej delikatnie powciskać w masę serową. 
  13. Wierzch sernika delikatnie polać wystudzonymi galaretkami truskawkowymi. Jeśli galaretka jest jeszcze rzadka, najlepiej polewać za pomocą łyżki, wtedy unikniemy wypłynięcia owoców na powierzchnię. 
  14. Sernik z owocami wstawić do lodówki, aby stężał, najlepiej na całą noc.

    Zobacz również: sernik na zimno z truskawkami.

6 komentarzy:

  1. Serniki uwielbiam :) Bardzo mi się ten podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki na zimno latem. Ten jest pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak 25 lat żyję na tym świecie, nigdy sernika na zimno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczny, na lato idealnie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda. U mnie latem też piekarnik odpoczywa -:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale super wygląda ten serniczek, jestewm pewna, że smakuję nawet lepiej :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: