Translate

sobota, 12 sierpnia 2017

Zupa kalafiorowa

Idealna zupa na lato to zupa kalafiorowa, która jest bardzo łatwa do przygotowania i powstaje tylko z kilku składników. Zupa jest bardzo lekka i pożywna, co powinny docenić osoby będące na diecie i liczące kalorie.

Zupa z kalafiora
W moim domu wszyscy bardzo lubią zupy, dlatego często je gotuję. Latem korzystam z dużego wyboru świeżych warzyw i z nich gotuję pyszne zupy. W okresie letnim świetnie smakuje zupa kalafiorowa, którą ugotowałam z dodatkiem masła, co podkreśliło smak kalafiora i pozwoliło na przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zupę można również ugotować na kawałku kurczaka lub innego niezbyt tłustego mięsa.

Jestem przekonana, że również lubicie zupy i często je gotujecie, gdyż są smaczne i zdrowe. Co sądzicie o zupie z kalafiora, smakuje Wam, czy wolicie jakąś inną?

Kalafior z marchewką i ziemniakami w zupie

Składniki:

(na 3 - 4 litry zupy)
  • 1 średniej wielkości kalafior 
  • 2 marchewki 
  • 3 ziemniaki 
  • 1 duża cebula 
  • mały pęczek natki pietruszki 
  • kilka gałązek koperku 
  • 3 łyżki masła 
  • 3 łyżki oleju 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 listki laurowe 
  • 100 ml śmietany 18% do zupy 
  • sól i biały pieprz do smaku 

Jak przygotować zupę z kalafiora?

  1. Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić. 
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. 
  3. Kalafior umyć, oczyścić z łodyg i podzielić na małe różyczki. 
  4. Koperek i pietruszkę umyć i drobno posiekać. 
  5. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i lekko podsmażyć cebulę, następnie dodać marchewkę i ziemniaki oraz masło. Wszystko smażyć ciągle mieszając przez około 5 minut. 
  6. Warzywa zalać zagotowaną wodą do wysokości 3/4 garnka, dodać ziele angielskie i listek laurowy i gotować pod przykryciem około 15 minut. 
  7. Następnie dodać kalafior i gotować około 5 - 10 minut do czasu, aż kalafior będzie al'dente (zbyt mocno nie gotować), po czym dodać koperek i pietruszkę. 
  8. Śmietanę zahartować poprzez dodanie do niej i wymieszanie kilku łyżek gorącego płynu z garnka. Tak zahartowaną śmietanę wlać do zupy i zagotować. 
  9. Zupę przyprawić do smaku białym pieprzem i solą.

    Zobacz również: krupnik z grzybami.

6 komentarzy:

  1. Pyszna klasyka :) Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie zjadłabym talerz takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: