Translate

piątek, 1 września 2017

Dżem z malin

Dziś polecam pyszny dżem z malin, który jest łatwy do zrobienia i pozwala przechować smak lata w słoiku na zimę. Dżem z malin wspaniale smakuje dodany do deseru, a także do herbaty, jako cudowny pomocnik w pokonywaniu jesiennych i zimowych przeziębień.


Konfitura malinowa

Świeże maliny są bardzo nietrwałe i trudne do przechowywania, jeśli chcemy zatrzymać ich smak, najlepiej jest je zamrozić lub przygotować z nich dżem. Przetworzone maliny mają cudowny aromat i śmiem twierdzić, że smakuję jeszcze lepiej niż świeże. Uwielbiam dżem truskawkowy, ale zaraz po nim jest malinowy, chociaż może oba lubię tak samo. 

Dżem z malin robię bez przecierania, gdyż zawarte w nich drobne pestki uważam za cechę charakterystyczną malin i zupełnie mi one nie przeszkadzają.  Jeśli potrzebuję do ciasta lub kremu malin bez pestek, to dżem lekko podgrzewam i dopiero go przecieram przez sitko. Słodkie maliny zawierają sporo pektyn, dlatego przygotowując z nich dżem, można ograniczyć ilość cukru, a dżem i tak będzie gęsty bez konieczności dodawania substancji żelujących.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych malin
  • 600 - 700 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 słoiki o pojemności 400 ml

Jak zrobić dżem z malin?

  1. Maliny delikatnie umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka o grubym dnie dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na niezbyt dużej mocy palnika około 1,5 - 2 godziny, aż płyn nieco odparuje i masa z malin zacznie na dnie delikatnie gęstnieć. Oczywiście, masę z malin podczas gotowania mieszać, aby się nie przypaliła.
  2. Umyte i wyparzone wrzącą wodą słoiki napełnić gorącą masą z malin, wytrzeć do sucha brzegi i zakręcić, następnie postawić słoiki do góry dnem na deskę. Słoiki z wierzchu przykryć grubą ścierką i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Słoiki można dezynfekować również w mikrofalówce, wstawiając je bez pokrywek na 2 - 3 minuty ustawiając ją na maksymalną mocą. 
  3. Po wystudzeniu dżem powinien być gęsty, przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

    Zobacz również: dżem z papierówek.

4 komentarze:

  1. Pyszności, domowy dżem najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maliny uwielbiam :) To coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie też nie przeszkadzają pestki. Nie robiłam dżemów z malin. Zawsze mrozę lub soki robię.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: