Translate

poniedziałek, 4 września 2017

Zupa z kurek

Pyszna zupa z kurek w sezonie grzybowym chociaż raz musi pojawić się na moim stole. Zupa kurkowa jest lekka i bardzo łatwa do zrobienia, a do tego jeszcze wspaniale smakuje.


Zupa grzybowa z kurek

Jak czyścić kurki?

Bardzo lubię kurki, gdyż są smacznymi grzybami, w których bardzo trudno jest znaleźć niechcianych lokatorów, jak to bywa często w innych grzybach.  Odkryłam świetny sposób czyszczenia kurek z piasku. Po wstępnym oczyszczeniu kurek wkładam je na około 5 minut do zimnej wody i dodaję łyżkę soli. W ten sposób blaszki grzybów się otwierają i piasek opada na dno, a wszelkie paprochy idą do góry. Następnie czyste grzyby wyjmuję delikatnie ręką na sitko, aby pozbyć się wody. Kurki zbyt łatwo nie chłoną wody, ale nie należy ich długo moczyć, gdyż stracą smak. Wiecie, że grzyby można zamrażać, ale przed mrożeniem należy je ugotować, jeśli tego nie zrobicie, grzyby po rozmrożeniu będą gorzkie.

U mnie zupa z kurek ugotowana jest tylko na masełku, które świetnie wydobywa z grzybów smak, ale jeśli lubicie zupy bardziej kaloryczne, ugotujcie ją na kawałku kurczaka lub innego delikatnego w smaku mięsa.

Zupa kurkowa

Składniki:
(na 3 - 4 litry zupy)

  • 500 g świeżych kurek 
  • 3 średnie ziemniaki 
  • 1 marchewka 
  • 1 cebula 
  • 1/2 szklanki drobnego makaronu 
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 
  • 1/2 szklanki posiekanego koperku 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżki masła 
  • 1/2 szklanki śmietany 18% 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • pieprz i sól do smaku 

Jak przygotować zupę z kurek?

  1. Kurki oczyścić i zalać na około 5 minut zimną wodą z dodatkiem łyżki soli, aby łatwiej pozbyć się z nich piasku. Następnie opłukać je pod bieżącą wodą i na sitku osuszyć z wody. 
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać kurki, masło i smażyć je do czasu, aż odparuje woda i lekko zaczną się przysmażać. 
  3. Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić. 
  4. Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki i marchew, gotować około 10 minut, po czym dodać podsmażone grzyby i gotować jeszcze z 10 minut. 
  5. Po tym czasie dodać makaron, tymianek i gotować około 10 minut, aż wszystko będzie ugotowane. 
  6. Śmietanę zahartować poprzez wlanie do niej kilku łyżek gorącego płynu i wlać do garnka z zupą, następnie dodać pietruszkę, koperek i zupę zagotować. 
  7. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Zobacz również: zupa kalafiorowa.

3 komentarze:

  1. Kurki uwielbiam, a ta zupka jak dla mnie idealnie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuchciku chętnie się poczęstuje tą zupką

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: