Translate

poniedziałek, 23 października 2017

Babeczki ze śliwkami

Pyszne, mięciutkie i łatwe do wykonania babeczki ze śliwkami to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu na coś słodkiego do kawy. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają po upieczeniu, chociaż najlepsze są całkowicie wystudzone.

Muffiny ze śliwkami oprószone pudrem
Do babeczek ze śliwkami najlepsze są śliwki węgierki, gdyż zbyt łatwo nie rozpadają się w czasie pieczenia. Babeczki przygotowuje się bez użycia miksera, co niewątpliwie jest dodatkową zaletą, gdyż mniej sprzętów, to mniej zmywania.

Przyjemnej puszystości i delikatności babeczkom nadaje zsiadłe mleko, które po upieczeniu jest zupełnie niewyczuwalne. Cudowny aromat zawdzięczają dodanemu do śliwek i do posypania babeczek cynamonowi.

Mam nadzieję, że również korzystacie z darów jesieni i wykorzystujcie je do przygotowania pysznych smakołyków. Śliwki o tej porze roku są najsmaczniejsze i warto to wykorzystać.

Babeczki oprószone cukrem pudrem

 Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 4 jajka
  • 250 ml zsiadłego mleka
  • 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 500 g dojrzałych śliwek węgierek

Dodatkowo:

  • cukier puder i cynamon do posypania
  • 2 łyżki mąki kokosowej lub pszennej

Jak przygotować babeczki ze śliwkami?

  1. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę, a następnie posypać łyżeczką cynamonu i 2 łyżkami mąki, wymieszać.
  2. W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre, na koniec suche wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać.
  3. Do ciasta wmieszać śliwki i napełniać masą papilotki do 3/4 ich wysokości. 
  4. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 18 - 20 minut. Stan upieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli patyczek po wkłuciu jest suchy, to babeczki są upieczone.
  5. Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce, babeczki oprószyć cukrem pudrem i cynamonem. 
  6. Z podanych składników wychodzi 24 babeczki upieczone w papilotkach o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm.

    Zobacz również: muffiny z daktylami.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubie takie babeczki :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i wyrośnięte babeczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas ostatnio często są właśnie muffiny z powidłami śliwkowymi i są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: