Translate

piątek, 20 października 2017

Barwniki spożywcze produkowane przez firmę Amus

Barwniki spożywcze należą do substancji, które nadają produktowi spożywczemu określonej barwy. Otrzymany kolor produktu dzięki zastosowaniu barwników spożywczych nie pochodzi z samego produktu ani jego składników. Uzyskiwana barwa jest wynikiem dodania odpowiedniego barwnika spożywczego do produktu.


Barwniki spożywcze głownie są stosowane w przemyśle cukierniczym. Za ich pomocą barwione są kremy, biszkopty, ciastka oraz lukry. Barwnik spożywczy ma na celu zwiększenie atrakcyjności oferowanego produktu. Często zakupując cukierki truskawkowe mamy do czynienia z czerwonym kolorem uzyskanym za pomocą barwnika spożywczego i truskawkowym aromatem. Barwniki spożywcze pozwalają na ukrycie prawdziwych barw produktu i uzyskanie odpowiedniego koloru.
Na rynku dostępnych jest wiele zestawów barwników spożywczych, do głównych kolorów barwników zaliczymy: żółty, czerwony, pomarańczowy, niebieski, różowy, fioletowy, zielony, czarny oraz biały.

Gdzie kupić barwniki spożywcze?

Różnego rodzaju barwniki spożywcze można zakupić w sklepach stacjonarnych oraz internetowych. Obecnie barwniki spożywcze Amus są dostępne w popularnych sklepach internetowych jak Frisco, Piotr i Paweł, ale również barwniki spożywcze można nabyć w sklepie internetowym producenta Amus.pl. Asortyment sklepu oferuje łatwo rozpuszczalne i bardzo wydajne barwniki spożywcze. Dodatkowo nie zawierają one alergenów i są sprzedawane w wygodnych pudełeczkach. Sklep zajmuje się sprzedażą zestawów barwników spożywczych oraz asortymentu typu: ketchupy, sosy, kremy, cukry, czekolady, herbaty, kawy oraz oleje.

Kilka porad odnośnie zastosowania barwników spożywczych Amus

  1. Barwniki spożywcze stosowane do kremów lub mas można rozpuszczać w niewielkiej ilości wody.
  2. Podczas rozpuszczania barwników należy stosować rękawice ochronne, aby nie pobrudzić skóry.
  3. Połączenie kilku barwników pozwala uzyskać wiele kolorów.
  4. Barwnik biały jest trudny do rozpuszczenia w wodzie.
  5. Barwniki pozwalają wytworzyć kolorowy cukier, dzięki dokładnemu wymieszaniu cukru z odrobiną wody i właściwym barwnikiem.
  6. Możliwość zabarwienia jajek za pomocą barwników spożywczych wygląda następująco: należy do szklanki wrzącej wody dodać łyżeczkę barwnika oraz 1-2 łyżeczki octu. Ugotowane jajko włożyć do mieszaniny, a po upływie 3 minut wyjąć i nasmarować tłuszczem w celu ochrony uzyskanego koloru.
  7. Przed barwieniem masy na określony kolor należy dokładnie rozpatrzeć proporcję barwnika oraz masy.
*artykuł inspirowany

3 komentarze:

  1. Używam barwników spożywczych, ale tej firmy nie znam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Używam czasami, ale bardzo rzadko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też używam barwników, ale nie za często tak szczerze.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: