Łopatka z warzywami z szybkowaru

/ 1

Soczysta i pełna aromatu łopatka z warzywami z szybkowaru to proste do przygotowania danie jednogarnkowe. Mięso przygotowane w szybkowarze zachowuje dużo więcej smaku, a jego struktura jest nienaruszona i delikatniejsza.


Mięso z warzywami z szybkowaru

Dużym walorem przygotowania jedzenia w szybkowarze jest to, że zapach bardziej aromatycznych dań i para wodna uwalniana w czasie gotowania nie rozprzestrzenia się po kuchni. O ile bardzo lubię jeść potrawy z dodatkiem np. kapusty, to już za jej zapachem podczas gotowania nie przepadam.

Potrawy w szybkowarze przygotowuje się szybciej i są one bardziej esencjonalne od tych gotowanych w tradycyjny sposób. Podczas gotowania mam czas na inne zajęcia, gdyż nie muszę mieszać i pilnować, aby się nie przypaliło. Teraz gdy mam elektryczny i bardziej nowoczesny szybkowar, to mogę się nawet zdrzemnąć, gdyż po upływie zaprogramowanego czasu sam się wyłączy i nawet podtrzyma temperaturę przygotowanej potrawy.
Wieprzowina z szybkowaru

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 główki kapusty
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka kminku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli 
  • 150 - 200 ml bulionu warzywnego lub wody 
  • 2 - 3 łyżki oleju do smażenia 

Przygotowanie łopatki z warzywami z szybkowaru: 

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o bokach 3 - 4 cm, następnie partiami podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 
  2. Podsmażone mięso włożyć do szybkowaru i przyprawić przyprawami. 
  3. Ziemniaki, marchewkę, cebulę obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki, czosnek obrać i drobno posiekać. 
  4. Kapustę dość grubo poszatkować, a paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki. 
  5. Warzywa dodać do mięsa, wymieszać i z wierzchu delikatnie oprószyć pieprzem i solą, zalać bulionem lub wodą i zamknąć szybkowar. Dodanie płynu jest konieczne, aby mogła wytworzyć się para i ciśnienie, które zamknie szybkowar.
  6. Gotować w zależności od posiadanego modelu szybkowaru, u mnie było 45 minut na wysokim ciśnieniu z samoczynnym otwarciem (rozprężeniem) po około 10 minutach. 
  7. W starszych typach szybkowarów bez programatora czas mierzyć od chwili zassania (zamknięcia się) i wydobycia się pierwszej pary przez wentyl bezpieczeństwa.
  8. Danie można ugotować również w sposób tradycyjny, wtedy zwiększyć ilość płynu i składniki dodawać stopniowo rozpoczynając od najdłużej gotujących się produktów.

    Zobacz również:
    pierś kurczaka z warzywami z szybkowaru.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *