Translate

29 listopada 2017

Ciasto z kremem krówkowym

Pyszne i łatwe do przygotowania ciasto z masą krówkową to lekki deser o delikatnej słodyczy. Takie mało pracochłonne ciasto powinno zadowolić osoby, które lubią ciasta z kremem. Świetne ciasto na święta i nie tylko.


Ciasto krówkowe z orzechami

Nieskomplikowane przygotowanie i pyszny efekt powinien zachęcić Was do zrobienia tego ciasta. Masa krówkowa nadaje ciastu przyjemnego lekko karmelowego smaku, a chrupkość orzechów świetnie współgra z całością wypieku. Ciasto jest niezbyt słodkie, więc osoby lubiące bardzo słodkie ciasta, powinny dodać do kremu nieco cukru pudru.

Ciasto przełożone kremem krówkowym

Składniki:

(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka miodu naturalnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 400 g masy krówkowej (kajmak)
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 36%

Dodatkowo:

  • 50 - 80 g orzechów włoskich
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto z kremem krówkowym?

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier i po jednym żółtku. Ubijać do czasu, aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony, zmiksować również ciekły miód.
  2. Powstałą masę delikatnie wymieszać łyżką z przesianą mąkę i proszkiem do pieczenia.
  3. Ciasto piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 30 - 35 minut (do suchego patyczka).
  4. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół, jeśli wierzch zbyt mocno się przypiecze, można delikatnie go odkroić lub zeskrobać powstałą ciemną skórkę. Ciasto mocniej się przypieka, gdy dodamy miodu.
  5. Ciasto w środku przełożyć kremem z mascarpone, a na wierzch wyłożyć krem z dodatkiem bitej śmietany i posypać pokrojonymi orzechami.
  6. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Krem:

  1. Serek mascarpone zmiksować, dodając stopniowo 200 g masy krówkowej. Krem rozsmarować na rozkrojonym placku i przykryć drugą jego częścią.
  2. Śmietanę zmiksować, aby była bardziej puszysta i stopniowo w miksować w nią 200 g masy krówkowej. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać pokrojonymi orzechami.

    Zobacz również: ciasto słonecznik.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: