Jak przyrządzić zupę krem z brokułów?

/ 7

Brokuł to warzywo, które doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, zapiekanek czy makaronów. To jednak nie jedyne jego zastosowanie – na jego bazie przygotować można pyszną, sycącą zupę krem z brokułów. Przepis na nią, a także garść przydatnych informacji na temat tego warzywa, znajdziecie poniżej.



Historia i pochodzenie brokułów


Brokuły znane były ze swoich cennych walorów smakowych już 2000 lat temu. W szczególności upodobali go sobie mieszkańcy Imperium Rzymskiego, którzy uważali go za unikatowy przysmak. Do Anglii trafiły one z Antwerpii. Stany Zjednoczone poznały natomiast ich smak dzięki imigrantom, którzy sprowadzili tam brokuły na początku dwudziestego wieku.
Warzywa te uprawiane są głównie w klimacie śródziemnomorskim. Do największych ich producentów zalicza się Włochy, Szwecję, Holandię oaz Stany Zjednoczone. Największy eksport przypada na sezon zimowy, który trwa od października do maja.


Jak wybierać i przechowywać brokuły?


Najlepiej zaopatrywać się w brokuły intensywnie zielone, te w odcieniu zieleni przechodzącej w ziemny fiolet lub z jasnozielonymi obszarami w dolnej części różyczek. Unikać należy natomiast egzemplarzy o żółtym i brązowym zabarwieniu. Przed zakupem, warto dokładnie obejrzeć łodygi i kwiaty, sprawdzając, czy nie pojawiła się na nich pleśń mogąca świadczyć o zbyt długim przechowywaniu brokułów w niewłaściwych warunkach. Szczególną uwagę należy zwrócić również na miejsce cięcia łodygi, które nie powinny być nadmiernie zeschnięte i przebarwione na brzegach. Liście świeżego brokułu to te w miarę jędrne, o barwie ciemnozielonej.
Warzywo to najlepiej przyrządzić i spożyć w dniu zakupu. Jeżeli nie jest to możliwe, należy je przechowywać szczelnie zawinięte w folię spożywczą w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. Nigdy nie należy ich umieszczać na słońcu, w temperaturze kilkunastu stopni Celsjusza – błyskawicznie się w ten sposób starzeją i tracą swoje walory smakowe.


Przepis na zupę krem z brokułów


Pomysły na zupy krem - https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy/zupy-kremy
Do przygotowania zupy krem z brokułów potrzebować będziemy:
  • 3 marchewek
  • 2 korzeni pietruszki
  • Kawałka selera
  • Białej części pora
  • 1 cebuli
  • ½ brokuła
  • 2 ząbków czosnku
  • Szczypty świeżo zmielonego kminu rzymskiego
  • Soli oraz pieprzu
  • 4 łyżek kwaśnej śmietany
  • Drobno posiekanej natki pietruszki
Warzywa obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora oraz czosnek kroimy na cienkie plasterki, brokuł dzielimy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa i cały czas mieszając, smażymy przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Wlewamy 4 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu do momentu, gdy warzywa będą na wpół miękkie. Dodajemy brokuł i gotujemy go do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kminu. Zupę miksujemy na gładki krem. Serwujemy udekorowaną kleksem śmietany i natką pietruszki, z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek czosnkowych.
*artykuł inspirowany

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *