Translate

czwartek, 9 listopada 2017

Kotlety mielone z karkówki

Soczyste kotlety z karkówki sprawią, że codzienny obiad będzie smakował jak nigdy dotąd. Soczystość kotletów mielonych w dużej mierze zależy od rodzaju mięsa użytego do ich przygotowania i ma wpływ na ich smak.


Kotlety mielone

Jak zrobić soczyste i smaczne kotlety mielone?

Jeśli chcemy zrobić smaczne mielone, nie kupujmy gotowego mięsa mielonego w folii, tylko wybierzmy ładny kawałek np. karkówki i poprośmy, aby na stoisku mięsnym nam je zmielono lub zmielmy je sami w domu. Bardzo często w folii znajduje się mom (mięso oddzielone mechanicznie), które zawiera wszystko, ale niewartościowe mięso i na pewno smaczne kotlety z tego nie wyjdą.

Mięso nie może być zbyt chude, gdyż kotlety po usmażeniu będą zbyt suche. Moim sposobem na soczyste kotlety jest dodanie śmietany i namoczonej w mleku pszennej bułki, a do tego porządne wyrobienie mięsa mielonego. Do zbyt chudego mięsa dobrze jest dodać mielonego boczku, a do zbyt tłustego mielonej wołowiny, która dodatkowo wzbogaci smak kotletów. Kotlety przed smażeniem należy obtoczyć w bułce tartej, która utworzy chrupiącą skórkę i zatrzyma wypływanie soku z kotletów. 
Ważne: Kotlety podczas smażenia zawsze obracać łopatką, nigdy nie wkłuwać w nie widelca, gdyż wypłynie z nich cały sok i kotlety będą suche.

Mielony kotlet wieprzowy

Składniki:

  • 1 kg mielonej karkówki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 gałązki świeżego koperku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 pszenna bułeczka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 100 - 150 ml mleka do namoczenia bułeczki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia 

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  2. Bułeczkę pokroić i zalać mlekiem.
  3. Koperek drobno posiekać.
  4. Mięso wyrobić ze wszystkimi składnikami na gładką jednolitą masę, jeśli jest zbyt luźna, można dodać 1 - 2 łyżki bułki tartej. 
  5. Z mięsa formować podłużne średniej wielkości kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
  6. Kotlety smażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, aż będą przyrumienione. Proponuję przeprowadzić najpierw test, smażąc jeden kotlet na próbę.

    Zobacz również: kotlety drobiowe siekane

4 komentarze:

  1. Na takie jestem chętna :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze z ziemniakami i buraczkami, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I gotta favorite this site it seems extremely helpful handy.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: