Translate

piątek, 3 listopada 2017

Pesto z pietruszki

Zdrowe i bardzo smaczne pesto z pietruszki to wspaniały dodatek do makaronu, który łatwo przygotujemy na obiad. Można nim również nacierać ryby lub kurczaka przed pieczeniem, aby były aromatyczne i soczyste.

Wcześniej byłam zakochana w wersji włoskiego pesto z bazylii, ale od czasu, gdy spróbowałam pesto z pietruszki, zdecydowanie wolę pesto z polskiej pietruszki z dodatkiem pistacji. Świeża natka pietruszki zawiera bardzo dużo witamin (C, A, B) i minerałów (potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo), które są nam niezbędne i korzystnie wpływają na nasz organizm.

Oprócz walorów zdrowotnych natka pietruszki neutralizuje również nieprzyjemny zapach z ust. Dlatego pomimo dodanego do pesto czosnku po jego zjedzeniu, nie musimy obawiać się kontaktu z innymi osobami, gdyż czosnek czujemy tylko w czasie jedzenia. Fakt ten jest niewątpliwie na plus dla pesto z pietruszki, gdyż po zjedzeniu pesto z bazylii smak czosnku długo pozostaje w naszych ustach.  

Składniki:

(na 3 porcje makaronu)
  • duża wiązka natki pietruszki (te małe ze sklepu 2 - 3)
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • pieprz i sól do smaku 
  • 15 - 20 sztuk pistacji  

Dodatkowo: 

  • 50 - 100 g parmezanu lub innego długodojrzewającego twardego sera np. jantar (do makaronu) 

Jak zrobić pesto z pietruszki? 

  1. Natkę pietruszki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze części, następnie włożyć do misy blendera, dodać oliwę, obrany czosnek i sok z limonki. 
  2. Rozdrabniać nożykami blendera, aż łodygi pietruszki i czosnek będą drobno posiekane, pod koniec dodać wyłuskane i lekko pokrojone pistacje. 
  3. Gdy wszystkie składniki będą rozdrobnione, doprawić do smaku pieprzem i solą. Pesto nie musi mieć gładkiej konsystencji, osobiście podczas jedzenia wolę wyczuwać drobne kawałeczki pistacji. Dopilnować, aby łodygi pietruszki były dobrze posiekane. 
  4. Pesto z pietruszki wspaniale smakuje dodane do ugotowanego al'dente makaronu. Ugotowany i odcedzony gorący jeszcze makaron wymieszać z tartym na drobnych oczkach tarki serem, po czym połączyć z pesto. 
  5. Po wyłożeniu na talerze posypać odrobiną sera i możemy się już zajadać pysznym obiadem.

    Zobacz również: pesto z awokado.

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam z pietruszki,musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię pesto, smaczny pomysł z pietruszką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam pesto z pietruszki, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: