Translate

poniedziałek, 13 listopada 2017

Surówka z czarnej rzepy

Pyszna, zdrowa i bardzo soczysta surówka z czarnej rzepy jest wspaniałym dodatkiem szczególnie do dań mięsnych. Polecam ją również jako samodzielną witaminową przekąskę z dodatkiem razowego pieczywa.

Surówka z rzepy, jabłka i marchewki

Czarna rzepa ma niezbyt przyjemny zapach, gdy ją zetrzemy na tarce, ale z dodatkiem marchewki i jabłka jest on prawie niewyczuwalny. Sama rzepa ma dość ostry smak i nie każdy da radę samodzielnie ją jeść. U mnie po dodaniu śmietany męska część domowników lubi ją samą, ja jednak wolę z dodatkami.

Rzepa jest warzywem bardzo zdrowym i zawiera dużo witamin i minerałów (C, B1, B2, PP, magnez, żelazo, potas, wapń, siarka), których potrzebuje nasz organizm, dlatego często powinna gościć na naszym stole. Dawniej rzepa była bardziej popularna i chętnie wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale i w celach leczniczych np. do pielęgnacji włosów i skóry lub nacierania sokiem bolących pleców.

Osoby dbające o zdrowe odżywianie powinny koniecznie rzepę dodać do swego menu i korzystać z jej zdrowotnych właściwości. Do mego ulubionego zestawu warzyw oprócz brokuła i selera naciowego, dołączyła też czarna rzepa.

Surówka z rzepy i marchewki

Składniki:

(na 3 - 4 porcje)
  • 3 czarne rzepy
  • 2 twarde jabłka (u mnie szara reneta)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 - 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • pieprz i sól do smaku
  • świeży koperek (opcjonalnie)
    Używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml).

Przygotowanie surówki z czarnej rzepy:

  1. Rzepę, marchewki i jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jabłka, aby nie ciemniały skropić sokiem z cytryny.
  2. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną i jogurtem, dodać cukier i przyprawić pieprzem i solą do smaku. Przed podaniem odczekać 5 - 10 minut, aby składniki się ze sobą połączyły.
  3. Do surówki można dodać niewielką ilość posiekanego koperku, ale trzeba uważać, aby nie było go zbyt dużo, gdyż przejmie smak innych warzyw i surówka będzie bardzo koperkowa.

    Zobacz również: surówka z selera.

4 komentarze:

  1. Pyszna surówka. Bardzo lubię czarną rzepę i gdy tylko zauważę ją w sklepie,to kupuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Rzeczywiście na rzepę w sklepie trzeba trafić, gdyż nie zawsze jest dostępna.

      Usuń
  2. Pyszna i zdrowa surówka :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: