Szynka pieczona z ziemniakami jest smaczna i łatwa do przygotowania na obiad. Proste i sycące danie obiadowe nie wymaga od nas dużo czasu ani specjalnych umiejętności, aby je przygotować.
Aromatyczna szynka pieczona na pokrojonych w plasterki ziemniakach jest swego rodzaju zapiekanką, którą pod koniec pieczenia można posypać tartym serem. U mnie tym razem bez sera, gdyż stwierdziłam, że danie jest wystarczająco sycące i kaloryczne, ale przyznam, że brakowało nieco smaku zapieczonego sera.
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy
- 50 g masła lub 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżka majeranku
- 1/3 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz i sól
- 50 g twardego sera żółtego (opcjonalnie)
Jak przygotować szynkę pieczoną z ziemniakami?
- Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w 1 cm plastry i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć w cienkie plastry na tarce z ostrzem do szatkowania kapusty.
- Ziemniaki wymieszać z ziołami prowansalskimi, słodką papryką i odrobiną soli (u mnie łyżeczka). Ziemniaki rozłożyć na dnie brytfanki i położyć cienkie plasterki masła lub posmarować śmietaną.
- Plastry szynki przyprawić solą, kminkiem, kolendrą, majerankiem, chili i wyłożyć na ziemniaki.
- Mięso posmarować musztardą i przykryć podsmażoną cebulą z czosnkiem.
- Piec pod przykryciem 45 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, 5 - 7 minut przed końcem pieczenia można odkryć i posypać tartym serem, aby wierzch się zapiekł.
Zobacz również: zapiekanka z kurczaka i pieczarek.
Bardzo apetycznie wygląda i trzeba będzie zrobić :)
OdpowiedzUsuńIlość składników w sam raz dla naszej piątki ;)
Pysznie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPysznie i aromatycznie :)
OdpowiedzUsuń