Translate

poniedziałek, 6 listopada 2017

Zupa z soczewicy z makaronem

Bardzo smaczna i łatwa do zrobienia zupa z soczewicy z makaronem to lekka, pożywna i zdrowa potrawa. Taka zupa podana do obiadu nie obciąży organizmu, ale pobudzi nasz apetyt na drugie danie.


Zupa warzywna z soczewicy i makaronu

Uwielbiam zupy i często je gotuję, a obiad bez zupy dla mnie jest jakiś taki niepełny. Ponoć Polacy jedzą najwięcej zupy na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż zupa syci, rozgrzewa i dodaje energii. W gotowaniu zupy fajne jest to, że każdy może dostosować ją do swoich upodobań i stworzyć smak, który mu odpowiada.

Zupa z soczewicy z makaronem jest lekka i dość delikatnie doprawiona, aby był wyczuwalny smak soczewicy. Dodane zioła spowodowały, że zupa jest bardzo aromatyczna, orzeźwiająca i smaczna.

Zupa z makaronem

Składniki:

(na 3 litry zupy)
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g drobnego makaronu (nitki, muszelki, kolanka)
  • wiązka natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry
  • pieprz i sól do smaku
    Odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 5 ml, łyżeczka - 5 ml).

Jak ugotować zupę z soczewicy z makaronem?

  1. Ziemniaki, marchewkę i czosnek obrać i drobno pokroić.
  2. Zagotować 2 litry wody z dodatkiem bulionu i dodać pokrojone warzywa, gotować około 15 minut.
  3. Do gotujących się warzyw dodać soczewicę i gotować kolejne 15 minut, po czym dodać przyprawy (bez soli i pieprzu) i koncentrat pomidorowy, zagotować.
  4. Po zagotowaniu wsypać makaron i gotować tyle ile podaje producent makaronu. 
  5. Na koniec przyprawić zupę pieprzem i solą do smaku, dodać posiekany koperek i pietruszkę, zagotować. Natki pietruszki pozostawić nieco do posypania zupy w talerzu.
  6. Zamiast dodawać do zupy bulion, można ją ugotować na kawałku kurczaka. Po ugotowaniu mięso kurczaka pokroić i dodać do zupy, która stanie się jeszcze bardziej pożywna.

    Zobacz również: zupa kalafiorowa.

3 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie zupy :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię zupy. Twój pomysł z zieloną soczewicą jest pyszny 😊

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: