Kapusta zapiekana z ziemniakami

/ 2

Kapusta zapiekana z ziemniakami to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie obiadowe. Taki obiad przypadnie do gustu osobom, które lubią kiszoną kapustę. Zapiekana kapusta jest bardzo aromatyczna i najlepiej smakuje na ciepło.

Kiszona kapusta z ziemniakami
Zimą kiszona kapusta często gości na moim stole nie tylko, jako surówka do obiadu, ale również zapiekana z ziemniakami lub gotowana w kapuśniaku. Najlepsza jest kapusta kiszona w tradycyjny sposób i takiej trzeba szukać w sklepach, gdyż cały smak dania zależy właśnie od kapusty.

Jeśli lubimy dania ociekające tłuszczem, to boczku można dodać więcej i rozłożyć go po całej powierzchni, a nie tylko na ziemniakach. Kapusta zapiekana będzie zaś daniem bezmięsnym, gdy zrezygnujemy z boczku, a ziemniaki posmarujemy olejem lub położymy na nich plasterki masła. Dodanie do kapusty grzybów sprawiło, że jest ona bardziej aromatyczna i przywołuje smak świątecznego bigosu.
Pieczone ziemniaki z kiszoną kapustą

Składniki:

(4 porcje)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 - 4 duże ziemniaki
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżka ziaren kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
  2. Odciąć z boczku skórę, a boczek pokroić w słupki.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w 1 cm plastry.
  4. Grzyby zalać 250 ml gorącej wody.
  5. Kapustę spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać zimną wodą i pokroić nożem.
  6. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać pokrojone grzyby, kapustę, ziarna kminku, majeranek, tymianek, cząber, wodę po moczeniu grzybów i dusić pod przykryciem około 10 minut. 
  7. Następnie przyprawić do smaku pieprzem i solą, kapustę wyłożyć na dno wysmarowanej tłuszczem foremki.
  8. Na kapuście poukładać plastry ziemniaków, oprószyć solą i mielonym kminkiem, a na nich położyć po kilka słupków boczku.
  9. Kapustę zapiekać bez przykrycia w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez około 45 - 50 minut.

    Zobacz również: bigos z grzybami (Wigilia).

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *