Kotlety mielone z pieczarkami

/ 4

Soczyste kotlety mielone z pieczarkami są pyszną odmianą dla kotletów tradycyjnych. Przypieczone z wierzchu, a w środku mięciutkie i soczyste z farszem z pieczarek i sera mozzarella. 


Mielone z pieczarkami i serem
Dobrze wyrobione mięso i panierka z bułki tartej wchłaniają i zatrzymują wszystkie soki, co wpływa na smak i soczystość kotletów. Warto czasami zrobić mielonego w nowej odsłonie z niezwykle aromatycznym farszem z pieczarek i sera. Pieczarki są idealnym dodatkiem do mielonego mięsa, a roztopiony ser w ciepłych kotletach ma przyjemną strukturę.

Kotleciki z takim wnętrzem śmiało, można podać na świąteczny obiad, gdyż nie są one takie codzienne i oczywiste w smaku. Gdy zamiast pieczarek do farszu dodamy namoczone i podsmażone  z cebulką suszone grzyby, danie nabierze bardziej wykwintnego i świątecznego charakteru. 
Kotlet mielony wypełniony pieczarkami i serem

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie z karkówki)
  • 2 jajka
  • 2 - 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bułka pszenna
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka śmietany
  • 250 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera mozzarella
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 - 2,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka bułki tartej do panierowania
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami?

  1. Bułeczkę połamać i namoczyć w mleku.
  2. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. 
  3. 2/3 cebuli zdjąć z patelni na talerz i wystudzić, a do pozostałej dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki. Pieczarki podsmażyć do lekkiego zrumienienia, doprawić do smaku pieprzem, odrobiną majeranku i tymianku oraz solą, wystudzić.
  4. Dobrej jakości mięso mielone połączyć z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką odciśniętą z mleka, śmietaną, kminkiem, majerankiem, tymiankiem, pieprzem i solą oraz częścią posiekanej pietruszki (pozostałą część dodać do wystudzonych pieczarek).
  5. Mięso dokładnie wymieszać dłonią (5 - 10 minut), aby miało dość jednolitą plastyczną strukturę, jeśli będzie zbyt luźne, można dodać 1 - 2 łyżki bułki tartej. Mięso podczas wyrabiania staje się bardziej zwarte, więc bułki na początku nie dodawać.
  6. Do wystudzonych pieczarek z cebulką dodać pokrojony w drobną kostkę ser i wymieszać.
  7. Z mięsa robić 0,5 cm grubości placki wielkości dłoni, na środek każdego kłaść po łyżce farszu z pieczarek i formować kotlety. Kotlety delikatnie obtoczyć w bułce tartej.
  8. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni po 2 - 3 minuty z każdej strony, po obróceniu na drugą stronę, patelnię na minutę przykryć, aby kotlety szybciej doszły w środku.

    Zobacz również: kotlet z indyka z pieczarkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *