Miodownik z kremem z kaszy manny

/ 3

Pyszny, pachnący miodem miodownik z kremem z kaszy manny jest łatwy do wykonania i można, a nawet trzeba go zrobić kilka dni wcześniej, niż będziemy go jeść. Ciasto strukturą jest podobne do piernika, wspaniale smakuje i świetnie wygląda na świątecznym stole. Ten miodownik znany jest również jako stefanka.

Ciasto miodowe z kremem
Kiedyś omijałam to ciasto, gdyż wydawało się pracochłonne, ale wcale tak nie jest. Przed świętami wręcz oszczędza nasz czas, gdyż możemy je przygotować kilka dni wcześniej i w natłoku przygotowań innych świątecznych potraw nie stresujemy się, że jeszcze mamy zrobić ciasto.

Po upieczeniu i wystudzeniu placki miodowe są dość twarde, ale pod wpływem kremu z kaszy manny stają się przyjemnie wilgotne i delikatne w smaku. Właściwy smak ciasta czujemy dopiero na 2 lub 3 dzień, gdy przesiąknie wilgocią i smakiem kremu, gdyż wcześniej jest zbyt suche.
Miodownik z kremem i czekoladą 

Składniki:

(forma 23 cm x 33 cm)

Ciasto:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 150 g miodu naturalnego (3 łyżki)
  • 200 g cukru (szklanka)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 jajka (M)
  • 600 - 650 g mąki pszennej typ 550
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 80 g kaszy manny (5 łyżek)
  • 150 - 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 80 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 100 g orzechów włoskich
    Do odmierzania użyłam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml).

Jak przygotować miodownik z kremem z kaszy manny?

  1. Margarynę, miód i cukier zagotować, aby się rozpuścił cukier i odstawić do wystudzenia.
  2. Roztrzepać jajka ze śmietaną i wmieszać w wystudzoną masę miodową.
  3. 500 g mąki wymieszać z sodą, dodać powstałą masę i zagnieść ciasto. Podczas zagniatania ciasto jest dość luźne i dlatego dłoń posypywać pozostałą mąką. Po zagnieceniu ciasto nie jest bardzo twarde, ale odstaje od dłoni. 
  4. Ciasto podzielić na 3 równe części (ja ważę). Na papierze do pieczenia zaznaczyć wymiar dna foremki i bezpośrednio na nim rozwałkować jedną część ciasta nadając odpowiedni kształt (grubość 0,5 cm). Podczas wałkowania, wałek i wierzch ciasta delikatnie oprószyć mąką.
  5. Rozwałkowane ciasto razem z papierem przenieść do foremki, wyrównać jego powierzchnię i całość nakłuć widelcem, aby w czasie pieczenia nie utworzyły się nierówności.
  6. Placek piec 12 minut w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć z papieru. Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie i łatwo się kruszy, po wystudzeniu staje się twarde. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta.
  7. Placki przełożyć kremem z kaszy manny, wierzch polać polewą i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Wstawić na co najmniej 48 godzin do lodówki.

Krem z kaszy manny:

  1. Mleko podgrzać z cukrem i gdy rozpuści się cukier, dodać kaszę i ciągle mieszając chwilę gotować, aż kasza zacznie gęstnieć (w kaszy nie powinno być grudek). Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta, to dodać 200 g cukru, a jeśli mniej, to wystarczy 150 g.
  2. Ugotowaną kaszę przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego wystudzenia. 
  3. Masło zmiksować i ciągle miksując dodawać po łyżce kaszy manny, a pod koniec dodać również sok z cytryny. Miksować do czasu, aż masło połączy się z kaszą i powstanie jednolita konsystencja kremu.

Polewa:

  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać miód, śmietanę i rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą. 
  2. Podczas rozpuszczania składniki ciągle mieszać, aż powstanie jednolita polewa.

    Zobacz również: ciasto miodowe.

Komentarze

  1. Mnie również te ciasta wydawały się pracochłonne 😊 z masą z kaszy manny są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie ciasta z miodem, no i masy z kaszki :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota, pieke przynajmniej 4 razy do roku,poniewaz rodzina je uwielbia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *