Piernik z masłem orzechowym i marmoladą

/ 7

Najlepszy piernik z masłem orzechowym i marmoladą na święta. Pyszny, aromatyczny, a do tego łatwy do przygotowania piernik z sokiem pomarańczowym, przełożony kremem z masła orzechowego i marmoladą. Idealne ciasto na święta, którego smak będziecie wspominać jeszcze długo po nich i przywoływać miłe chwile spędzone z rodziną.

Piernik przełożony masłem orzechowym
Piernik z masłem orzechowym jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można go przygotować nieco wcześniej, aby przesiąkł smakiem masła orzechowego i marmolady. Ten piernik świąteczny bardzo dobrze smakuje już po 12 godzinach spędzonych w lodówce. Przygotowując piernik z marmoladą, należy wybrać dobrej jakości przyprawę do piernika. W składzie przyprawy do piernika nie powinno być mąki, gdyż to właśnie od ilości zawartych w niej przypraw korzennych, zależy intensywność aromatu i smaku piernika.

Krem z masłem orzechowym świetnie łączy się ze smakiem piernika i nadaje mu delikatnej nuty orzechowej. Świąteczny piernik jest polany czekoladą i posypany kandyzowaną skórką pomarańczową oraz grubo posiekanymi orzeszkami ziemnymi, które przyjemnie chrupią w czasie jedzenia.

Uwielbiam smak piernika i na Święta Bożego Narodzenia staram się, aby zawsze był na moim stole. Jestem ciekawa, jak to jest u Was, lubicie pierniki, czy raczej wolicie inne ciasta na święta np. makowce?
Piernik z marmoladą i orzeszkami ziemnymi

Przepis na piernik z masłem orzechowym i marmoladą:

(forma 14 cm x 28 cm x 7 cm)

  • 150 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika (bez mąki)
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej z miąższem)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 krople aromatu rumowego
  • 3 krople ekstraktu anyżowego (opcjonalnie)

Krem do piernika:

  • 150 g serka mascarpone
  • 2 - 3 łyżki masła orzechowego

Polewa:

  • 100 g czekolady z co najmniej 50% zawartością kakao
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

Dodatkowo:

  • 4 łyżki gęstej marmolady owocowej
  • 3 łyżki grubo posiekanych orzeszków ziemnych
  • skórka kandyzowana z pomarańczy i cytronu (do dekoracji, opcjonalnie)
    Odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml).

Jak przygotować piernik z masłem orzechowym i marmoladą?

  1. W garnku rozpuścić masło, cukier, miód, dodać kakao, przyprawę do piernika i cynamon, gotować na małej mocy palnika, ciągle mieszając do rozpuszczenia się cukru, na koniec dodać mleko.
  2. Garnek zdjąć z palnika, do masy dodać sodę oczyszczoną i wymieszać (w masie będą spore bąble). 
  3. Następnie do masy wmieszać roztrzepane jajka i wlać sok pomarańczowy (najlepiej ze świeżo wyciskanych pomarańczy), dokładnie wymieszać.
  4. Na koniec dodać przesianą mąkę, aromat i ekstrakt i wszystko starannie wymieszać, aby nie było grudek mąki.
  5. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki.
  6. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, około 50 minut (do suchego patyczka).
  7. Po upieczeniu wystudzić nie wyjmując z foremki. Jeśli wierzch ciasta nie jest zbyt równy, należy go delikatnie ostrym nożem wyrównać.
  8. Po wystudzeniu ciasto przekroić w poprzek na 3 części, na dolnej rozsmarować delikatnie podgrzaną marmoladą i przykryć drugą częścią ciasta. 
  9. Następnie rozsmarować krem z masłem orzechowym i przykryć kolejną częścią piernika.
  10. Wierzch polać polewą i udekorować orzeszkami i skórką kandyzowaną.
  11. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Krem z masłem orzechowym:

  1. Mascarpone chwilę miksować, następnie dodać masło orzechowe i miksować do połączenia się składników. Ilość masła orzechowego dopasować do swoich upodobań.
  2. Krem rozsmarować na przekrojonym pierniku.

Polewa:

  1. Wszystkie składniki polewy rozdrobnić, włożyć do miski i ciągle mieszając rozpuścić, ustawiając miskę na garnku z wrzącą wodą. Miska nie powinna dotykać lustra wody.
  2. Gdy polewa będzie miała jednolitą konsystencję, polać nią piernik i udekorować.

    Zobacz również: piernik z powidłami.

Komentarze

  1. Piernik wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda :) Ślinka leci :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny piernik:) bardzo by mi pasował na mój stół świąteczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poprosze o pomoc, bo nie wiem jakiej pojemnosci te szklanki:) czy 250 ml jest OK?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie pod składnikami pisze. Odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml :)

      Usuń
  5. dziekuje pieknie:) korzystalam z przepisu na stronie smaker.pl a tam nie ma takich informacji + w glownym przepisie nie ma kakao:) Wesolych swiat:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informacje, uzupełnię. Mam nadzieję, że piernik posmakuje. Wzajemnie Wesołych Świąt :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *