Babka drożdżowa z rodzynkami

/ 4

Puszysta i bardzo delikatna babka drożdżowa to często spotykane ciasto na świątecznym stole. Przygotowanie jest dość łatwe, może być polana lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem. Ciasto jest niezbyt słodkie i zdecydowanie można je podać dzieciom.


Babka parzona z rodzynkami
Sekretem delikatnie wilgotnej struktury ciasta jest dodanie częściowo zaparzonej mąki. Babka drożdżowa dość szybko rośnie, jeśli w kuchni jest w miarę ciepło i nie ma przeciągu. Dobrym miejscem do wyrastania babki jest zamknięty piekarnik z włączonym światłem.

U mnie babka o smaku waniliowym z rodzynkami posypana jest tylko cukrem pudrem. Świetnie również smakuje z lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową lub pomarańczową. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki to, należy dodać więcej cukru. Mam nadzieję, że lubicie babki i pojawiają się one na Waszym stole.
Babka drożdżowa parzona

Składniki:

(na formę o średnicy około 20 cm u góry)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować babkę drożdżową?

  1. W 1/4 szklanki ciepłego mleka rozmieszać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić, aby podwoiły objętość.
  2. Pozostałe mleko zagotować i wymieszać z połową mąki. Gdy masa nie będzie już gorąca dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  3. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodać wraz ze szczyptą soli do ciasta.
  4. Po wymieszaniu zagniatać ciasto dłonią dodając stopniowo pozostałą mąkę i rozpuszczone zimne masło. Pod koniec dodać wymieszane z odrobiną mąki rodzynki. Ciasto ma być miękkie, jednolite i lśniące.
  5. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby podrosło.
  6. Po wyrośnięciu przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i odczekać jeszcze z 10 minut, aby ciasto znów podrosło. Wierzch posmarować delikatnie mlekiem.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch babki podczas pieczenia zbyt mocno się zapieka, to ciasto przykryć papierem do pieczenia.
  8. Po upieczeniu babkę lekko wystudzić w foremce, a następnie wyłożyć na kratkę.
  9. Całkowicie wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą.

    Zobacz również: babka cytrynowa z majonezem.

Komentarze

  1. Uwielbiam takie proste, tradycyjne ciasta. To wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrosła. Z rodzynkami są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka i mazurek, to dwa ciasta, które muszą się znaleźć na Wielkanocnym stole :)
    Twoja babka wygląda znakomicie Kuchciku :) Ja pozostanę przy wersji z mniejszą ilością cukru. Inne ciasta nadrobią z naddatkiem ten "deficyt słodyczy" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka na Wielkanoc musi być u mnie obowiązkowo :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *