Ciasto mleczna kanapka

/ 11

Ciasto mleczna kanapka to lekki, niezbyt słodki biszkopt czekoladowy przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto dobrze się kroi i wspaniale sprawdza się jako deser, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.

Ciasto czekoladowe z mlekiem w proszku
Od dawna przymierzałam się do zrobienia mlecznej kanapki, ale zawsze ten moment odkładałam. Myślałam, że to ciasto ze względu na dodane mleko w proszku jest bardzo słodkie, ale okazało się jednak zupełnie inaczej. Biszkopt kakaowy dobrze równoważy słodycz kremu i ciasto jest o delikatnej słodyczy i wyraźnym mlecznym smaku.

Do przygotowania kremu, należy użyć pełnego mleka w proszku z 24 - 26% tłuszczu, nie może być granulowane. Ciasto wyjąć z lodówki najlepiej z pół godziny przed podaniem, wtedy krem nie jest zbyt twardy, a smak staje się bardziej wyrazisty.

Ciasto czekoladowe z kremem z mleka

Składniki:

(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 krople aromatu rumowego

Krem z mleka w proszku:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 niepełne szklanki mleka w proszku 24 - 26% tłuszczu (niebieskie)
  • 250 g masła

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej z co najmniej 50% kakao
  • 5 - 6 łyżek śmietany 30% lub masła
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować ciasto mleczna kanapka?

  1. W garnku zagotować olej, wodę, szklankę cukru i kakao, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru, wystudzić. 
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania pod koniec dodać stopniowo po łyżce 1/2 szklanki cukru i miksować do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania sztywnej i lśniącej konsystencji.
  3. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie miksować, nie przerywając miksowania wlewać powoli wystudzoną masę kakaową i dodać aromat rumowy. Miksować tylko do połączenia się składników.
  4. Do masy stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek, sodę i mieszać delikatnie łopatką lub łyżką, aby masa była jednolita i bez grudek mąki.
  5. Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 175 stopni C przez 40 - 45 minut do suchego patyczka.
  6. Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy, przekroić na dwie części i przełożyć kremem.
  7. Wierzch ciasta polać polewą i wstawić do lodówki, aby krem zastygł.

Krem mleczny:

  1. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i wystudzić.
  2. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, nie przerywając ucierania pod koniec dodawać stopniowo wystudzone mleko z cukrem waniliowym i sok z cytryny.
  3. Nie przerywając ucierania dodać partiami mleko w proszku i miksować, aż uzyskamy jednolitą strukturę kremu.

Polewa:

  1. Wszystkie składniki rozpuścić w misce na garnku z gotującą się wodą, mieszać do czasu uzyskania jednolitej i lśniącej konsystencji.
  2. Płynną polewą polać wierzch przełożone kremem ciasto.

    Zobacz również: ciasto czekoladowe z serem.

Komentarze

  1. super jest to ciasto, my je lubimy

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe!
    Będzie jak znalazł na Wielkanoc!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję na Wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto prezentuje się pysznie 💛💚💙❤

    OdpowiedzUsuń
  5. No no, super to musi być :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Tezod dawna sie do tego ciasta przymierzam i jakos jeszcze nie pieklam. Wyglada pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto upieczone bardzo dobre jednakże przepis musiałam trochę zmodyfikować to. dałam aromat arakowy i zamiast kremówki zwykłą śmietanę 18% oraz mniej mleka tak 1 kopiasta szklankę - ciasto wyszło pyszne, polewa wspaniale kroi się tj nie kruszy się, to bardzo ciekawe połączenie smaków polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało i dziękuję za polecenie :) Z mniejszą ilością mleka w proszku na pewno krem jest mniej słodki i słabiej wyczuwalny jest smak mleka w proszku. Wcześniej również do polewy dawałam śmietanę 18%, ale trafiła mi się słabej jakości śmietana i polewa nie była taka jak oczekiwałam i teraz raczej do tego celu używam 30%.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *