Zupa kalafiorowa z pieczoną dynią

/ 2

Zdrowa i bardzo smaczna zupa kalafiorowa z pieczoną dynią. Prosta do przygotowania, pożywna i lekko rozgrzewająca potrawa. Odpowiednia zupa nawet dla osób będących na diecie, gdyż korzystnie działa na przewód pokarmowy.

Zupa z kalafiora i dyni
Uwielbiam prawie wszystkie zupy i do tej pory była u mnie zupa kalafiorowa i dyniowa jako oddzielne zupy. Tym razem jednak kalafior i dynia spotkały się w jednym garnku i powiem Wam, że było to bardzo smakowite spotkanie. W zupie wyczuwalne są oba smaki, chociaż może z delikatną przewagą kalafiora. Dzięki pieczeniu kawałeczki dyni zachowały swój kształt i nie rozpadły się w czasie gotowania tak samo, jak i kalafior.

Dzięki przyprawom zupa stała się aromatyczna, delikatnie pikantna i nie miała już typowego dla zup mlecznych smaku. Zupa kalafiorowa z pieczoną dynią na pewno zagości u mnie na stałe.
Zupa z kalafiora i dyni
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na zupę kalafiorową z pieczoną dynią:

  • 1 mały kalafior
  • 1/2 dyni hokkaido lub piżmowej
  • 1 mały korzeń selera
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • pestki dyni do podania
  • sól do smaku
  • 2 l wody lub bulionu warzywnego

Jak zrobić zupę kalafiorową z pieczoną dynią?

  1. Dynię przekroić, wydrążyć miękki miąższ z pestkami i pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórą. 
  2. Dynię rozłożyć skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 - 35 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C. Dynia zazwyczaj jest upieczona, gdy jej brzegi stają się delikatnie przyrumienione.
  3. Upieczoną dynię obrać ze skórki i pokroić na drobne kawałeczki.
  4. Marchewki, pietruszkę, selera obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć.
  5. Tak samo postąpić z cebulą i czosnkiem.
  6. Podsmażone warzywa zalać wodą lub bulionem, gotować z dodatkiem masła pod przykryciem około 10 minut, po czym dodać pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora. Gotować około 5 minut.
  7. Następnie dodać pokrojoną dynię, imbir, chili, curry, sok z cytryny i gotować jeszcze około 7 minut.
  8. Do zupy kalafiorowej dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i zagotować.
  9. Zupę najlepiej podawać z pestkami dyni. 

    Zobacz również: purée z dyni.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *