Soczysty udziec z indyka
Soczysty udziec z indyka to bardzo smaczne danie na obiad, jak i po schłodzeniu na kanapki. Soczystości indykowi nadała marynata, w której skład wchodził sos sojowy.
Poszukując smaków pasujących do indyka, stworzyłam fajną marynatę do pieczonego udźca z indyka. Baza do marynaty składa się z sosu sojowego i octu balsamicznego, które to w cudowny sposób zatrzymują soczystość w indyku i delikatnie podkreślają jego smak. Tak przygotowany udziec jest doskonały na ciepło i świetnie się sprawdza schłodzony jako wędlina.
Składniki:
- 1 1/2 kg udźca z indyka
Marynata do indyka:
- 1/2 szklanki pokrojonej drobno świeżej kolendry lub 2 łyżki mielonej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego
- sól
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Udziec umyć, wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić w plastry), osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Ilości soli nie podaję, gdyż zależy, jak duży będzie udziec (u mnie było tak po 1 łyżeczce na każdą stronę).
- Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi przyprawami, oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Powstałą dość gęstą pastą, dokładnie nasmarować (wklepać) cały udziec. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.
- Dno naczynia, w którym będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć udziec skórą do góry i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki indyku.
- Indyka piec 60 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C, następne zaś 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł. Czas pieczenia zależy, jak duży jest udziec, średnio piecze się tyle czasu, ile waży mięso (np. waży 1,5 kg to piec godzinę i 30 minut, waży 1,2 kg to godzinę i 20 minut).
- Po upieczeniu indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut.
- Jeśli lubimy mięso z sosem, to na bazie wytopionego rosołu można przygotować sos. Do części wytopionego rosołu dodać około 1/3 szklanki zimnej wody z rozmieszaną niewielką ilością (1 łyżeczka) mąki ziemniaczanej, zagotować, smak i konsystencję dostosować do ilości przygotowanego sosu.
Zobacz również: pieczony udziec z indyka.
Witam, super przepisy - od dziś będę korzystała z Twojego bloga.Życzę wspaniałych pomysłów i inwencji twórczej
OdpowiedzUsuńpozdrawaim
Anka
Witam serdecznie i dziękuję za miłe słowa :) Zapraszam do ponownych odwiedzin i korzystania z moich przepisów. Również przesyłam pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuń