Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami to pyszny dodatek do pieczywa, ale i rewelacyjny farsz do jajek na święta. Pasta z jajek jest bardzo łatwa do wykonania i świetnie sprawdzi się na śniadanie lub jako pożywny i zdrowy lunch do pracy. Tradycyjna pasta z jajek wzbogacona suszonymi pomidorami jest tak smaczna, że uzależnia i warto zrobić jej od razu większą ilość.
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami będzie dobrze smakowała, jeśli jajka będą od kur z wolnego wybiegu i będą one odpowiednio ugotowane. Jajek nie wolno długo gotować, gdyż żółtka będą miały ciemne obwódki i będą suche. Mój sposób na gotowanie jajek podałam w opisie wykonania pasty.
Pasta z jajek może być mniej lub bardziej pomidorowa, w zależności, ile dodamy do niej pomidorów. Jeśli mamy suszone pomidory z torebki, należy je najpierw przez 10 minut moczyć w gorącej wodzie, aby zmiękły, a po wyjęciu z wody wymieszać z łyżeczką oliwy. Pomidory, które są w słoiczku z oliwą od razu można dodać do pasty z jajek.
Pasta z jajek i pomidorów suszonych u mnie jest z dodatkiem czosnku, ale można zamienić go na szczypiorek lub cebulkę dymkę. Według mnie pomidory i czosnek to idealna para i z takimi dodatkami pasta smakuje najlepiej.
Przepis na pastę z jajek i suszonych pomidorów
Składniki na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami:
- 5 jajek
- 2 ząbki czosnku
- 6 - 8 połówek suszonych pomidorów
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- pieprz i sól do smaku
Opis krok po kroku:
Jak zrobić pastę jajeczną z suszonymi pomidorami?
- Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu wyjąć z wrzątku i zalać zimną wodą, aby wystygły. Średniej wielkości jajka wkładam do zimnej wody i od momentu zagotowania się gotuję 7 minut, po czym przekładam do zimnej wody.
- Jajka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozgnieść praską do ziemniaków.
- Suszone pomidory drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem. Jeśli pomidory są suche, to wcześniej zalać na 10 minut wrzątkiem, jeśli są ze słoiczka w oliwie to ten krok pominąć.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Pasta jajeczna najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu z pieczywem, można jej również użyć do faszerowania jajek na święta.
- Pasta z jajek zbyt szybko nie wietrzeje i w zamkniętym słoiczku można ją przechować do następnego dnia.
Zobacz również: pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑