Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

/ 0

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami to pyszny dodatek do pieczywa, ale i rewelacyjny farsz do jajek na święta. Pasta z jajek jest bardzo łatwa do wykonania i świetnie sprawdzi się na śniadanie lub jako pożywny i zdrowy lunch do pracy. Tradycyjna pasta z jajek wzbogacona suszonymi pomidorami jest tak smaczna, że uzależnia i warto zrobić jej od razu większą ilość.

Pasta z jajek i suszonych pomidorów
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami będzie dobrze smakowała, jeśli jajka będą od kur z wolnego wybiegu i będą one odpowiednio ugotowane. Jajek nie wolno długo gotować, gdyż żółtka będą miały ciemne obwódki i będą suche. Mój sposób na gotowanie jajek podałam w opisie wykonania pasty.

Pasta z jajek może być mniej lub bardziej pomidorowa, w zależności, ile dodamy do niej pomidorów. Jeśli mamy suszone pomidory z torebki, należy je najpierw przez 10 minut moczyć w gorącej wodzie, aby zmiękły, a po wyjęciu z wody wymieszać z łyżeczką oliwy. Pomidory, które są w słoiczku z oliwą od razu można dodać do pasty z jajek.

Pasta z jajek i pomidorów suszonych u mnie jest z dodatkiem czosnku, ale można zamienić go na szczypiorek lub cebulkę dymkę. Według mnie pomidory i czosnek to idealna para i z takimi dodatkami pasta smakuje najlepiej.
Pasta do smarowania, farsz do jajek z suszonymi pomidorami
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 7 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 152 kcal
Kategoria: przystawka
Dieta: wegetariańska

Przepis na pastę z jajek i suszonych pomidorów

Składniki na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami:

  • 5 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 - 8 połówek suszonych pomidorów
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • pieprz i sól do smaku
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić pastę jajeczną z suszonymi pomidorami?

  1. Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu wyjąć z wrzątku i zalać zimną wodą, aby wystygły. Średniej wielkości jajka wkładam do zimnej wody i od momentu zagotowania się gotuję 7 minut, po czym przekładam do zimnej wody.
  2. Jajka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozgnieść praską do ziemniaków.
  3. Suszone pomidory drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem. Jeśli pomidory są suche, to wcześniej zalać na 10 minut wrzątkiem, jeśli są ze słoiczka w oliwie to ten krok pominąć.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  6. Pasta jajeczna najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu z pieczywem, można jej również użyć do faszerowania jajek na święta.
  7. Pasta z jajek zbyt szybko nie wietrzeje i w zamkniętym słoiczku można ją przechować do następnego dnia.

    Zobacz również: pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *