Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

/ 0

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami to pyszny dodatek do pieczywa, ale i rewelacyjny farsz do jajek na święta. Pasta z jajek jest bardzo łatwa do wykonania i świetnie sprawdzi się na śniadanie lub jako pożywny i zdrowy lunch do pracy. Tradycyjna pasta z jajek wzbogacona suszonymi pomidorami jest tak smaczna, że uzależnia i warto zrobić jej od razu większą ilość.

Pasta z jajek i suszonych pomidorów
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami będzie dobrze smakowała, jeśli jajka będą od kur z wolnego wybiegu i będą one odpowiednio ugotowane. Jajek nie wolno długo gotować, gdyż żółtka będą miały ciemne obwódki i będą suche. Mój sposób na gotowanie jajek podałam w opisie wykonania pasty.

Pasta z jajek może być mniej lub bardziej pomidorowa, w zależności, ile dodamy do niej pomidorów. Jeśli mamy suszone pomidory z torebki, należy je najpierw przez 10 minut moczyć w gorącej wodzie, aby zmiękły, a po wyjęciu z wody wymieszać z łyżeczką oliwy. Pomidory, które są w słoiczku z oliwą od razu można dodać do pasty z jajek.

Pasta z jajek i pomidorów suszonych u mnie jest z dodatkiem czosnku, ale można zamienić go na szczypiorek lub cebulkę dymkę. Według mnie pomidory i czosnek to idealna para i z takimi dodatkami pasta smakuje najlepiej.
Pasta do smarowania, farsz do jajek z suszonymi pomidorami
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 35 minut
Czas gotowania: 7 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 152 kcal
Kategoria: przystawka
Dieta: wegetariańska

Przepis na pastę z jajek i suszonych pomidorów

Składniki na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami:

  • 5 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 - 8 połówek suszonych pomidorów
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • pieprz i sól do smaku
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić pastę jajeczną z suszonymi pomidorami?

  1. Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu wyjąć z wrzątku i zalać zimną wodą, aby wystygły. Średniej wielkości jajka wkładam do zimnej wody i od momentu zagotowania się gotuję 7 minut, po czym przekładam do zimnej wody.
  2. Jajka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozgnieść praską do ziemniaków.
  3. Suszone pomidory drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem. Jeśli pomidory są suche, to wcześniej zalać na 10 minut wrzątkiem, jeśli są ze słoiczka w oliwie to ten krok pominąć.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
  6. Pasta jajeczna najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu z pieczywem, można jej również użyć do faszerowania jajek na święta.
  7. Pasta z jajek zbyt szybko nie wietrzeje i w zamkniętym słoiczku można ją przechować do następnego dnia.

    Zobacz również: pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady