Ciasto szpinakowe z serem

/ 1

Ciasto szpinakowe z serem jest smacznym i pięknie wyglądającym ciastem na talerzu. Ciasto ze szpinakiem jest również łatwe do przygotowania. Przepis na ciasto ze szpinakiem przekładane serem ma prosty skład i łatwo dostępne składniki. Ciasto szpinakowe z serem to taka zmodyfikowana, mniej kremowa forma znanego ciasta leśny mech. Idealne ciasto na święta i inne mniej i bardziej wystawne przyjęcia.

Ciasto ze szpinakiem przekładane serem
Ciasto szpinakowe z serem jest raczej dość łatwe do zrobienia. Przygotowując ciasto ze szpinakiem, należy jednak pamiętać, aby szpinak po rozmrożeniu dokładnie odcisnąć z wody. Ciasto szpinakowe z serem nie lubi długiego miksowania po dodaniu mąki, mieszać tylko do połączenia się składników. Z mąki pod wpływem intensywnego i długiego mieszania uwalnia się dużo wiązań glutenu, który po upieczeniu sprawia, że ciasto jest zbyt twarde.

Upieczone ciasto ze szpinakiem przekładane serem nie ma smaku ani zapachu szpinaku i trzeba bardzo się postarać, aby to odkryć. Przepis na lżejszą wersję znanego wszystkim ciasta leśny mech. Ciasto z serem, mrożonym szpinakiem i truskawkami sprawdzi się jako deser o każdej porze roku.
Ciasto leśny mech ze szpinakiem i masą z sera
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 177 kcal
Kategoria: deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 24 cm x 29 cm x 7 cm

Przepis na ciasto ze szpinakiem i serem

Składniki na ciasto ze szpinakiem i serem:

  • 4 jajka (L)
  • 200 g cukru
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 450 g mrożonego szpinaku
    Masa serowa do ciasta:
  • 1 kg mielonego sera białego (może być z wiaderka)
  • 1 galaretka agrestowa
  • 4 łyżki cukru pudru
    Masa truskawkowa:
  • 450 g mrożonych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
    Dodatkowo:
  • 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić ciasto ze szpinakiem i serem?

  1. Szpinak rozmrozić i na sitku dokładnie odcisnąć z wody.
  2. Jajka zmiksować z cukrem, aby powstała puszysta i jasna masa. Podczas miksowania cukier dodawać stopniowo, aby masa powoli stawała się puszysta. Miksować do czasu, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
  3. Do puszystej masy z jajek cienką strużką dodawać olej i cały czas miksować na niskich obrotach miksera.
  4. Następnie po kilka łyżek dodawać przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki i delikatnie, ale dokładnie mieszać. W masie nie powinno być widocznych grudek mąki.
  5. Na koniec dodać szpinak i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  6. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 2 blaty, które przełożyć połową masy serowej. Drugą połowę sera rozłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. Ciasto wstawić na około 15 minut do lodówki.
  9. Po krótkim schłodzeniu na serze rozsmarować wystudzoną masę z truskawek i udekorować wiórkami kokosowymi.
Masa serowa do ciasta:
  1. Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić.
  2. Ser zmiksować z cukrem pudrem.
  3. Nie przerywając miksowania do sera dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę. Miksować na wolnych obrotach do czasu połączenia się składników.
  4. Masą serową od razu przekładać ciasto, gdyż dość szybko zastyga.
Masa truskawkowa:
  1. Truskawki gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż się rozpadną i będzie w miarę jednolita konsystencja.
  2. Do masy dodać około 200 ml wrzątku, jeśli masa jest bardzo gęsta i nie ma w niej wystarczającej ilości soku, w którym rozpuści się galaretka.
  3. Truskawki zdjąć z palnika i ciągle mieszając rozpuścić w nich galaretkę truskawkową (nie gotować!).
  4. Masę po wystudzeniu wyłożyć na ser. Pilnować masy, gdyż dość szybko tężeje.

    Zobacz również: ciasto leśny mech.

Komentarze

  1. Ciasto wygląda rewelacyjnie 😍 Muszę zrobić i sprawdzić, jak smakuje 😃

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *