2018-09-08

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech to łatwy do zrobienia deser z dodatkiem szpinaku. Pyszne ciasto jest przełożone kremem ze śmietany z mascarpone i udekorowane owocami leśnymi. Pięknie wygląda, dobrze się kroi, a do tego świetnie smakuje.

Zielone ciasto ze szpinakiem i malinami
Ciasto leśny mech, pomimo że jest zrobione ze szpinaku, wcale nim nie smakuje. Soczyste owoce i niezbyt słodki krem nadają ciastu bardzo przyjemnego lekkiego i odświeżającego smaku. Do tego ciasta poza sezonem zamiast malin lub poziomek dobrze pasuje granat, który dodatkowo daje ciastu chrupiący element. 

Po zjedzeniu tego ciasta nie czujemy się ociężali i przesłodzeni, gdyż jego słodycz jest umiarkowana. Mam nadzieję, że znacie to ciasto, a jeśli nie, to warto je zrobić.
Ciasto ze szpinaku z kremem i owocami
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 80 minut razem z pieczeniem

Składniki na ciasto leśny mech:

(rozpinana forma o średnicy 26 cm)
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka M

Krem do ciasta:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • maliny, borówki lub inne owoce leśne
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować ciasto leśny mech ze szpinakiem?

(składniki o temperaturze pokojowej)
  1. Szpinak rozmrozić, na gęstym sitku odcisnąć wodę i rozdrobnić blenderem, aby była jednolita konsystencja.
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą białą masę.
  3. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce olej, a pod koniec stopniowo odciśnięty szpinak.
  4. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie szpatułką wmieszać w masę ze szpinaku, do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do foremki, której spód wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym (góra-dół) do 175 stopni C piekarniku przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
  6. Ciasto całkowicie wystudzić i odkroić 1/3 część ciasta z góry.
  7. Na spód ciasta rozsmarować i wyrównać krem, który posypać pokruszonym odciętym wcześniej ciastem. Krusząc ciasto wybierać tylko ze środka jego zieloną część, a brązową przypieczoną skorupkę zostawiać.
  8. Na wierzch ciasta poukładać maliny i borówki. Owoce można dodać również do kremu, ale ciasto będzie wtedy do szybkiego zjedzenia, gdyż owoce w kremie dość szybko kwaśnieją. Zamiast malin można użyć pestek granatu.
  9. Ciasto wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki.

Krem do ciasta leśny mech:

  1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. 
  2. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek mascarpone. Miksować tylko do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji.

    Zobacz również: ciasto z herbatą Matcha.

12 komentarzy:

  1. Jedno z lepszych ciast. Bardzo je lubię 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie również wszystkim smakuje :)

      Usuń
  2. choć nie lubię szpinaku to to ciasto od czasu do czasu robię ;)) fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja się zastanawiałam jak uzyskać ten zielony kolor. Koniecznie muszę zrobić to ciasto w domu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się zapowiada, poproszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, to ciasto zawsze robi ogromne wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny przepis, a wygląd ciasta zachwyca!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię, mnie takie ładne jednak nie wychodzi... ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto, bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj