Ciasto leśny mech

/ 12

Ciasto leśny mech to łatwy do zrobienia deser z dodatkiem szpinaku. Pyszne ciasto szpinakowe przełożone jest kremem ze śmietany i mascarpone z dodatkiem owoców leśnych. Ciasto ze szpinakiem pięknie wygląda, dobrze się kroi, a do tego świetnie smakuje.

Zielone ciasto ze szpinakiem i malinami
Ciasto leśny mech, pomimo że jest zrobione ze szpinaku, wcale nim nie smakuje. Soczyste owoce i niezbyt słodki krem nadają ciastu bardzo przyjemnego lekkiego i odświeżającego smaku. Ciasto ze szpinakiem poza sezonem można udekorować granatem, który dodatkowo doda chrupiący element. 

Po zjedzeniu tego ciasta nie czujemy się ociężali i przesłodzeni, gdyż jego słodycz jest umiarkowana. Mam nadzieję, że znacie ciasto szpinakowe, a jeśli nie, to warto je zrobić.
Ciasto ze szpinaku z kremem i owocami
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 208 kcal
Kategoria: deser
Dieta: wegetariańska
Forma: o średnicy 26 cm

Przepis na ciasto leśny mech

Składniki na ciasto leśny mech:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka M

Krem do ciasta:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
  • maliny, borówki lub inne owoce leśne
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
    Opis krok po kroku

Jak przygotować ciasto leśny mech ze szpinakiem?

(składniki o temperaturze pokojowej)
  1. Szpinak rozmrozić, na gęstym sitku odcisnąć wodę i rozdrobnić blenderem, aby była jednolita konsystencja.
  2. Jajka ubić z cukrem na puszystą białą masę.
  3. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce olej, a pod koniec stopniowo odciśnięty szpinak.
  4. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie szpatułką wmieszać w masę ze szpinaku, do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do foremki, której spód wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym (góra-dół) do 175 stopni C piekarniku przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
  6. Ciasto całkowicie wystudzić i odkroić 1/3 część ciasta z góry.
  7. Na spód ciasta rozsmarować i wyrównać krem, który posypać pokruszonym odciętym wcześniej ciastem. Krusząc ciasto wybierać tylko ze środka jego zieloną część, a brązową przypieczoną skorupkę zostawiać.
  8. Na wierzch ciasta poukładać maliny i borówki. Owoce można dodać również do kremu, ale ciasto będzie wtedy do szybkiego zjedzenia, gdyż owoce w kremie dość szybko kwaśnieją. Zamiast malin można użyć pestek granatu.
  9. Ciasto wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Krem do ciasta leśny mech:
  1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. 
  2. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek mascarpone. Miksować tylko do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji.

    Zobacz również: ciasto z herbatą Matcha.

Komentarze

  1. uwielbiam to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z lepszych ciast. Bardzo je lubię 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. choć nie lubię szpinaku to to ciasto od czasu do czasu robię ;)) fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja się zastanawiałam jak uzyskać ten zielony kolor. Koniecznie muszę zrobić to ciasto w domu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie się zapowiada, poproszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne, to ciasto zawsze robi ogromne wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny przepis, a wygląd ciasta zachwyca!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię, mnie takie ładne jednak nie wychodzi... ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciasto, bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *