Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku to pożywne i bardzo sycące danie jednogarnkowe. Jesienią i zimą takie danie jest stałą pozycją w moim menu na obiad. Dobrze smakuje od razu po przygotowaniu, ale odgrzewana nie traci nic ze swego smaku. Sprawdzony przepis na obiad z fasoli.
Fasolka po bretońsku jest jednym z chętniej jedzonych dań w moim domu. Do przygotowania fasolki po bretońsku potrzebujemy tylko białej fasoli, dobrej kiełbasy i/lub boczku oraz pomidorów. Fasolę najlepiej wykorzystać taką w ziarnach, którą trzeba moczyć, według mnie taka w tej potrawie lepiej smakuje. Zachęcam do gotowania tej potrawy z moczonych ziaren fasoli, gdyż mamy wtedy wpływ na stopień jej rozgotowania.
Jeśli jednak nie mamy czasu ani ochoty na moczenie fasoli, to taka z puszki również się nada i skróci dodatkowo czas przygotowania obiadu. Fasolkę z puszki należy dodać pod koniec gotowania, inaczej całkowicie się rozgotuje. Fasolka po bretońsku to bardzo pożywne i sycące danie jednogarnkowe. Prosty przepis na obiad z fasoli, który idealnie sprawdza się w chłodne miesiące.
Przepis na fasolkę po bretońsku:
(porcja dla co najmniej 4 osób)- 500 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś karłowy)
- 400 g dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie Toruńska)
- 300 - 400 g dobrego chudego boczku wędzonego lub świeżego ze skórą (u mnie świeży)
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 1 duża marchewka
- 1 duży ziemniak
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżeczka cząbru
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
dodatkowo: - garnek co najmniej 4 l
Jak zrobić fasolkę po bretońsku:
- Fasolę opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 12 godzin. Wody powinno być dużo więcej niż fasoli, gdyż wchłania ona wodę i powiększa swoją objętość.
- Fasolę przełożyć do świeżej wody (wody powinno być 1 cm ponad fasolę), dodać listek laurowy i ziele angielskie, gotować na średnim ogniu około 40 minut. Podczas gotowania sprawdzać ilość płynu w garnku, jeśli będzie go zbyt mało, to uzupełniać go niewielką ilością gorącej wody.
- Marchew i ziemniaka obrać, drobno pokroić, dodać do gotującej się fasoli.
- Boczek pokroić w cienkie słupki, podsmażyć do zrumienienia się i dodać do fasoli.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, podsmażyć na wytopionym z boczku tłuszczu lub oleju i dodać do fasoli.
- Na patelnię po smażeniu cebuli wrzucić kiełbasę pokrojoną w półplasterki i smażyć do lekkiego zrumienienia się, dodać do gotującej się fasoli.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, drobno pokroić i wrzucić do garnka z fasolą.
- Dodać majeranek, cząber, kminek, pieprz, paprykę, wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości fasoli.
- Gdy fasola będzie już ugotowana, należy dodać koncentrat i sól, chwilę jeszcze podgotować bez przykrycia.
- U mnie fasolka gotowała się około 2 godzin, ale wszystko zależy, jakie posiadamy ziarna.
- Ugotowaną fasolkę najlepiej odstawić na około 10 minut, aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.
Zobacz również: fasolówka na kurczaku.
Uwielbiam, przyznam ze nie dodaję kminku ale z pewnością na Twoją fasolkę skusiłabym się bez dwóch zdań :)
OdpowiedzUsuńFasolkę również bardzo lubię :) Kminek i cząber zazwyczaj dodaję do dań z roślin kapustnych i strączkowych, wtedy są one lepiej trawione i mniej gazotwórcze.
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :) dawno jej nie robiłam.
OdpowiedzUsuńW pełni się z Tobą zgadzam :)
OdpowiedzUsuńooo taką fasolkę,to ja bym z chęcią zjadła
OdpowiedzUsuńWyśmienita fasolka po bretońsku - u mnie z boczkiem wędzonym, dzięki czemu ma głęboki wędzony smak i zapach.
OdpowiedzUsuńDanie wyśmienite, zrównoważone odżywczo, zdrowe i sycącę, polecam :)
Dziękuję :) Miło mi, że fasolka przypadła do gustu.
OdpowiedzUsuń