Fasolka po bretońsku

/ 7

Fasolka po bretońsku to pożywne i bardzo sycące danie jednogarnkowe. Jesienią i zimą takie danie jest stałą pozycją w moim menu na obiad. Dobrze smakuje od razu po przygotowaniu, ale odgrzewana nie traci nic ze swego smaku. Sprawdzony przepis na obiad z fasoli.

Danie obiadowe z fasoli w pomidorach
Fasolka po bretońsku jest jednym z chętniej jedzonych dań w moim domu. Do przygotowania fasolki po bretońsku potrzebujemy tylko białej fasoli, dobrej kiełbasy i/lub boczku oraz pomidorów. Fasolę najlepiej wykorzystać taką w ziarnach, którą trzeba moczyć, według mnie taka w tej potrawie lepiej smakuje. Zachęcam do gotowania tej potrawy z moczonych ziaren fasoli, gdyż mamy wtedy wpływ na stopień jej rozgotowania.

Jeśli jednak nie mamy czasu ani ochoty na moczenie fasoli, to taka z puszki również się nada i skróci dodatkowo czas przygotowania obiadu. Fasolkę z puszki należy dodać pod koniec gotowania, inaczej całkowicie się rozgotuje. Fasolka po bretońsku to bardzo pożywne i sycące danie jednogarnkowe. Prosty przepis na obiad z fasoli, który idealnie sprawdza się w chłodne miesiące.
Fasolka po bretońsku na obiad

Przepis na fasolkę po bretońsku:

(porcja dla co najmniej 4 osób)
  • 500 g białej fasoli (u mnie Piękny Jaś karłowy)
  • 400 g dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie Toruńska)
  • 300 - 400 g dobrego chudego boczku wędzonego lub świeżego ze skórą (u mnie świeży)
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
    dodatkowo:
  • garnek co najmniej 4 l

Jak zrobić fasolkę po bretońsku:

  1. Fasolę opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 12 godzin. Wody powinno być dużo więcej niż fasoli, gdyż wchłania ona wodę i powiększa swoją objętość.
  2. Fasolę przełożyć do świeżej wody (wody powinno być 1 cm ponad fasolę), dodać listek laurowy i ziele angielskie, gotować na średnim ogniu około 40 minut. Podczas gotowania sprawdzać ilość płynu w garnku, jeśli będzie go zbyt mało, to uzupełniać go niewielką ilością gorącej wody.
  3. Marchew i ziemniaka obrać, drobno pokroić, dodać do gotującej się fasoli.
  4. Boczek pokroić w cienkie słupki, podsmażyć do zrumienienia się i dodać do fasoli.
  5. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, podsmażyć na wytopionym z boczku tłuszczu lub oleju i dodać do fasoli.
  6. Na patelnię po smażeniu cebuli wrzucić kiełbasę pokrojoną w półplasterki i smażyć do lekkiego zrumienienia się, dodać do gotującej się fasoli.
  7. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, drobno pokroić i wrzucić do garnka z fasolą.
  8. Dodać majeranek, cząber, kminek, pieprz, paprykę, wszystko wymieszać i gotować pod przykryciem do miękkości fasoli.
  9. Gdy fasola będzie już ugotowana, należy dodać koncentrat i sól, chwilę jeszcze podgotować bez przykrycia.
  10. U mnie fasolka gotowała się około 2 godzin, ale wszystko zależy, jakie posiadamy ziarna.
  11. Ugotowaną fasolkę najlepiej odstawić na około 10 minut, aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.

    Zobacz również: fasolówka na kurczaku.

Komentarze

  1. Uwielbiam, przyznam ze nie dodaję kminku ale z pewnością na Twoją fasolkę skusiłabym się bez dwóch zdań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fasolkę również bardzo lubię :) Kminek i cząber zazwyczaj dodaję do dań z roślin kapustnych i strączkowych, wtedy są one lepiej trawione i mniej gazotwórcze.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna klasyka :) dawno jej nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. W pełni się z Tobą zgadzam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo taką fasolkę,to ja bym z chęcią zjadła

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyśmienita fasolka po bretońsku - u mnie z boczkiem wędzonym, dzięki czemu ma głęboki wędzony smak i zapach.
    Danie wyśmienite, zrównoważone odżywczo, zdrowe i sycącę, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję :) Miło mi, że fasolka przypadła do gustu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady