Sernik bez pieczenia z brzoskwiniami
Przepis na sernik bez pieczenia z brzoskwiniami, który jest bardzo łatwy do przygotowania. Sernik z brzoskwiniami to proste ciasto na zimno, ale swoim smakiem na pewno pokona niejeden sernik pieczony. Sernik na zimno zrobiony jest z sera z wiaderka i jest to łatwy przepis na sernik, gdyż nie wymaga mielenia sera. Sernik z galaretką i brzoskwiniami rewelacyjnie smakuje o każdej porze roku i odpowiedni jest jako deser na różne okazje.
Sernik bez pieczenia z brzoskwiniami jest prosty do zrobienia. Każdy przepis na sernik na zimno wymaga od nas nieco cierpliwości i dopilnowania momentu tężenia galaretki. Sernik z galaretką to proste ciasto na zimno, ale trzeba pilnować wskazówek podanych w opisie wykonania. Sernik z brzoskwiniami wyjdzie idealny, jeśli dopilnujemy, aby wszystkie produkty miały jednakową temperaturę pokojową.
Sernik bez pieczenia można również przygotować, używając innych owoców z puszki np. gruszek, moreli lub ananasa. Sernik jest umiarkowanie słodki, dlatego ilość cukru dopasować do swoich upodobań.
Przepis na sernik bez pieczenia z brzoskwiniami
Składniki na sernik bez pieczenia z brzoskwiniami:
(składniki o temperaturze pokojowej)- 1 kg sera białego sernikowego (u mnie z wiaderka)
- 850 g brzoskwiń z puszki (1 puszka)
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 20 g żelatyny w proszku (3 łyżki)
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe
Spód do sernika: - 200 g herbatników kakaowych
Opis krok po kroku:
Jak zrobić sernik bez pieczenia z brzoskwiniami?
- Spód formy wyłożyć herbatnikami. Jeśli forma jest z metalu, to wcześniej pokryć ją folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
- Z brzoskwiń odlać do rondla sok i uzupełnić go wodą, aby płynu było 800 ml. Sok zagotować i rozpuścić w nim galaretki, nie gotować! Odstawić do wystudzenia.
- Ser zmiksować z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
- Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku i po wystudzeniu dokładnie wymieszać z serem. Ser i żelatyna powinny mieć podobną temperaturę. Dodanie rozpuszczonej żelatyny do zimnego sera sprawi, że żelatyna szybko zastygnie (będą grudki), nie połączy się z serem i sernik nie zastygnie.
- Ser wymieszany z żelatyną przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami i wyrównać.
- W masę serową powciskać odsączone i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie.
- Formę z sernikiem wstawić na około 10 minut do lodówki.
- Sernik z brzoskwiniami zalać wystudzoną i lekko tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.
- Proces tężenia galaretki łatwo zaobserwować, gdyż zaczyna przyklejać się do łyżki i naczynia, chociaż jest jeszcze płynna.
Zobacz również: sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia.
lubie takie ciasta
OdpowiedzUsuń