Sernik bez pieczenia z brzoskwiniami

/ 1

Przepis na sernik bez pieczenia z brzoskwiniami, który jest bardzo łatwy do przygotowania. Sernik z brzoskwiniami to proste ciasto na zimno, ale swoim smakiem na pewno pokona niejeden sernik pieczony. Sernik na zimno zrobiony jest z sera z wiaderka i jest to łatwy przepis na sernik, gdyż nie wymaga mielenia sera. Sernik z galaretką i brzoskwiniami rewelacyjnie smakuje o każdej porze roku i odpowiedni jest jako deser na różne okazje.

Sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką
Sernik bez pieczenia z brzoskwiniami jest prosty do zrobienia. Każdy przepis na sernik na zimno wymaga od nas nieco cierpliwości i dopilnowania momentu tężenia galaretki. Sernik z galaretką to proste ciasto na zimno, ale trzeba pilnować wskazówek podanych w opisie wykonania. Sernik z brzoskwiniami wyjdzie idealny, jeśli dopilnujemy, aby wszystkie produkty miały jednakową temperaturę pokojową.

Sernik bez pieczenia można również przygotować, używając innych owoców z puszki np. gruszek, moreli lub ananasa. Sernik jest umiarkowanie słodki, dlatego ilość cukru dopasować do swoich upodobań.
Sernik z galaretką bez pieczenia
Liczba porcji: 15
Czas przygotowania: 30 minut
Czas tężenia: 5 godzin
Wartość kaloryczna: 100 g = 134 kcal
Kategoria: deser, ciasto
Dieta: wegetariańska
Forma o wymiarach: 23 cm x 33 cm x 7 cm

Przepis na sernik bez pieczenia z brzoskwiniami

Składniki na sernik bez pieczenia z brzoskwiniami:

(składniki o temperaturze pokojowej)
  • 1 kg sera białego sernikowego (u mnie z wiaderka)
  • 850 g brzoskwiń z puszki (1 puszka)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 20 g żelatyny w proszku (3 łyżki)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe
    Spód do sernika:
  • 200 g herbatników kakaowych
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić sernik bez pieczenia z brzoskwiniami?

  1. Spód formy wyłożyć herbatnikami. Jeśli forma jest z metalu, to wcześniej pokryć ją folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
  2. Z brzoskwiń odlać do rondla sok i uzupełnić go wodą, aby płynu było 800 ml. Sok zagotować i rozpuścić w nim galaretki, nie gotować! Odstawić do wystudzenia.
  3. Ser zmiksować z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
  4. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku i po wystudzeniu dokładnie wymieszać z serem. Ser i żelatyna powinny mieć podobną temperaturę. Dodanie rozpuszczonej żelatyny do zimnego sera sprawi, że żelatyna szybko zastygnie (będą grudki), nie połączy się z serem i sernik nie zastygnie.
  5. Ser wymieszany z żelatyną przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami i wyrównać.
  6. W masę serową powciskać odsączone i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie.
  7. Formę z sernikiem wstawić na około 10 minut do lodówki.
  8. Sernik z brzoskwiniami zalać wystudzoną i lekko tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.
  9. Proces tężenia galaretki łatwo zaobserwować, gdyż zaczyna przyklejać się do łyżki i naczynia, chociaż jest jeszcze płynna.

    Zobacz również: sernik kakaowo-waniliowy bez pieczenia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *