Kasza gryczana z warzywami

/ 4

Kasza gryczana z warzywami to szybkie do przygotowania, smaczne, a do tego jeszcze zdrowe danie, które dodatkowo w wersji podstawowej może być dla wegetarian, a po dodaniu sera lub mięsa możemy zadowolić również osoby lubiące bardziej kaloryczne posiłki.

Kasza z warzywami
Kasza gryczana z warzywami jest świetna na śniadanie, obiad lub kolację, nie będziemy też głodni, gdy zabierzemy ją na lunch do szkoły lub pracy. Moją ulubioną od pewnego czasu kaszą, jest kasza gryczana niepalona, w której według mnie bardziej wyczuwalny jest smak kaszy, bo palona ma zbyt intensywny smak prażenia.

Kasza z warzywami nie tylko nas nasyci, ale i dostarczy nam wielu witamin i minerałów np. witaminy B6, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, rutyny, które wpływają na nasz układ krążenia, poprzez wzmocnienie naczyń krwionośnych i obniżenie poziomu cholesterolu.

Kasza gryczana z dodatkiem selera naciowego, pomidorów, cebuli i czosnku, wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proponuję dodać do niej również sera sałatkowego, który fajnie podkreśli smak kaszy.
Kasza gryczana niepalona z warzywami

Składniki:

(na 2 - 3 porcje)
  • 1/2 selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 270 g sera sałatkowego w kawałku (opcjonalnie)
  • 3 - 4 łyżki oliwy do smażenia

Przygotowanie kaszy gryczanej:

  1. Kaszę zalać szklanką zimnej lekko osolonej wody i podgotować przez około 8 minut pod przykryciem, po tym czasie zdjąć z palnika. Odstawić pod przykryciem do czasu wchłonięcia wody przez kaszę.
  2. Selera i pomidory umyć, drobno pokroić.
  3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i lekko podsmażyć, następnie dodać pomidory, a po chwili dodać seler i wszystkie przyprawy oprócz soli, smażyć przez około 5 minut. Dodać kaszę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
  4. Zdjąć z palnika i połączyć z pokrojonym w kostkę serem sałatkowym. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

    Zobacz również: pieczarki z kaszą gryczaną.

Komentarze

  1. Treściwe, smaczne i zdrowe jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie i z pewnością przetestuję ten przepis. Bardzo lubię dania, których podstawowym składnikiem jest kasza bo są one bardzo dobre, zdrowe i pożywne. Pozdrawiam i czekam na więcej pomysłów na kaszę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Również bardzo lubię dania z kaszą i na pewno będą jeszcze inne przepisy z jej wykorzystaniem. Zapraszam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *