Kasza gryczana z warzywami
Kasza gryczana z warzywami to szybkie do przygotowania, smaczne, a do tego jeszcze zdrowe danie. Kasza z warzywami w wersji podstawowej może być dla wegetarian, a po dodaniu sera lub mięsa, możemy zadowolić również osoby lubiące bardziej kaloryczne posiłki.
Kasza gryczana z warzywami jest świetna na śniadanie, obiad lub kolację, nie będziemy też głodni, gdy zabierzemy ją na lunch do szkoły lub pracy. Moją ulubioną od pewnego czasu kaszą, jest kasza gryczana niepalona, w której według mnie bardziej wyczuwalny jest smak kaszy, bo palona ma zbyt intensywny smak prażenia.
Kasza z warzywami nie tylko nas nasyci, ale i dostarczy nam wielu witamin i minerałów np. witaminy B6, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, rutyny, które wpływają na nasz układ krążenia, poprzez wzmocnienie naczyń krwionośnych i obniżenie poziomu cholesterolu.
Kasza gryczana z dodatkiem selera naciowego, pomidorów, cebuli i czosnku, wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proponuję dodać do niej również sera sałatkowego, który fajnie podkreśli smak kaszy.
Kasza z warzywami nie tylko nas nasyci, ale i dostarczy nam wielu witamin i minerałów np. witaminy B6, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, rutyny, które wpływają na nasz układ krążenia, poprzez wzmocnienie naczyń krwionośnych i obniżenie poziomu cholesterolu.
Kasza gryczana z dodatkiem selera naciowego, pomidorów, cebuli i czosnku, wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Proponuję dodać do niej również sera sałatkowego, który fajnie podkreśli smak kaszy.
Przepis na kaszę gryczaną z warzywami
Składniki na kaszę gryczaną duszoną z warzywami:
- 1/2 selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 270 g sera sałatkowego w kawałku (opcjonalnie)
- 3 - 4 łyżki oliwy do smażenia
Opis krok po kroku:
Kasza gryczana z warzywami, jak zrobić?
- Kaszę zalać szklanką zimnej lekko osolonej wody i podgotować przez około 8 minut pod przykryciem, po tym czasie zdjąć z palnika. Odstawić pod przykryciem do czasu wchłonięcia wody przez kaszę.
- Selera i pomidory umyć, drobno pokroić.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i lekko podsmażyć, następnie dodać pomidory, a po chwili dodać seler i wszystkie przyprawy oprócz soli, smażyć przez około 5 minut. Dodać kaszę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
- Zdjąć z palnika i połączyć z pokrojonym w kostkę serem sałatkowym. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
Zobacz również: pieczarki z kaszą gryczaną.
Treściwe, smaczne i zdrowe jedzonko :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, nasyci i doda zdrowia :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie i z pewnością przetestuję ten przepis. Bardzo lubię dania, których podstawowym składnikiem jest kasza bo są one bardzo dobre, zdrowe i pożywne. Pozdrawiam i czekam na więcej pomysłów na kaszę! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Również bardzo lubię dania z kaszą i na pewno będą jeszcze inne przepisy z jej wykorzystaniem. Zapraszam :)
Usuń