Pieczarki z kaszą gryczaną

/ 12

Pieczarki z kaszą gryczaną, a do tego jeszcze ser feta, to połączenie idealne. Danie jest smaczne, zdrowe, łatwe i szybkie do przygotowania i tego właśnie oczekuję od dania, które chcę przyrządzić swoim bliskim na obiad.

Pieczarki z kaszą na obiad

Pieczarki z kaszą gryczaną można zmodyfikować i dodać lub zamienić ser feta na mięso drobiowe, wtedy taki posiłek będzie również odpowiedni dla osób lubiących mięso.

Kasza gryczana jest bardzo zdrową kaszą i powinny jeść ją szczególnie osoby mające problemy z krążeniem, gdyż zawarte w niej minerały wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatkowym jej walorem jest to, że nie zawiera glutenu i mogą ją również spożywać osoby chorujące na celiakię. Polecam ją także osobom na diecie, które muszą dbać o linię, gdyż wspaniale syci, a nie zawiera zbyt dużo kalorii.
Kasza gryczana i pieczarki

Składniki:

(2 - 3 porcje)
  • 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/2 selera naciowego
  • 500 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory lub puszka krojonych
  • 150 g sera feta
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oliwy do smażenia
  • sól do smaku

 Przygotowanie:

  1. Kaszę zalać szklanką zimnej wody, dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować przez 8 minut na małej mocy palnika pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć z palnika (kasza jest lekko twarda), przykryć i odstawić do czasu wchłonięcia wody przez kaszę.
  2. Selera i pomidory umyć i drobno pokroić.
  3. Pieczarki umyć i pokroić w plastry.
  4. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki i smażyć około 5 minut, dodać pomidory, a po chwili seler i wszystkie przyprawy oprócz soli. Smażyć przez kolejne 5 minut, następnie dodać kaszę i smażyć do czasu częściowego odparowania płynu. Jeśli dodajemy pomidory z puszki, to najpierw dodać same pomidory bez płynu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję dania, płyn podlewać w trakcie smażenia.
  5. Zdjąć z palnika i dodać pokrojony ser feta, więcej już nie smażyć, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Zobacz również: kasza gryczana z warzywami.

Komentarze

  1. Danie zapowiada się bardzo smacznie. :-) Dużo przypraw - tak jak lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawie się zapowiada. Zawsze używam kaszy prażonej, ciekawa jestem jak ta smakuje. Muszę wypróbować. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :) Od pewnego czasu więcej używam kaszy nieprażonej, gdyż bardziej mi smakuje. Polecam warto spróbować, a tej z pieczarkami szczególnie.

      Usuń
  3. to zdecydowanie coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wszelakie grzyby a z kaszą czy ryżem to już w ogóle przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, łatwe w przygotowaniu, zdrowe i niskokaloryczne (u mnie wyszło 525 kcal na jedną z trzech porcji) danie - doskonałe na bezmięsny posiłek, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło mi, że danie smakowało i dziękuję za polecenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady