Pieczarki z kaszą gryczaną

/ 12

Pieczarki z kaszą gryczaną, a do tego jeszcze ser feta, to połączenie idealne. Danie jest smaczne, zdrowe, łatwe i szybkie do przygotowania i tego właśnie oczekuję od dania, które chcę przyrządzić swoim bliskim na obiad.

Pieczarki z kaszą na obiad

Pieczarki z kaszą gryczaną można zmodyfikować i dodać lub zamienić ser feta na mięso drobiowe, wtedy taki posiłek będzie również odpowiedni dla osób lubiących mięso.

Kasza gryczana jest bardzo zdrową kaszą i powinny jeść ją szczególnie osoby mające problemy z krążeniem, gdyż zawarte w niej minerały wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatkowym jej walorem jest to, że nie zawiera glutenu i mogą ją również spożywać osoby chorujące na celiakię. Polecam ją także osobom na diecie, które muszą dbać o linię, gdyż wspaniale syci, a nie zawiera zbyt dużo kalorii.
Kasza gryczana i pieczarki

Składniki:

(2 - 3 porcje)
  • 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 1/2 selera naciowego
  • 500 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory lub puszka krojonych
  • 150 g sera feta
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oliwy do smażenia
  • sól do smaku

 Przygotowanie:

  1. Kaszę zalać szklanką zimnej wody, dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować przez 8 minut na małej mocy palnika pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć z palnika (kasza jest lekko twarda), przykryć i odstawić do czasu wchłonięcia wody przez kaszę.
  2. Selera i pomidory umyć i drobno pokroić.
  3. Pieczarki umyć i pokroić w plastry.
  4. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki i smażyć około 5 minut, dodać pomidory, a po chwili seler i wszystkie przyprawy oprócz soli. Smażyć przez kolejne 5 minut, następnie dodać kaszę i smażyć do czasu częściowego odparowania płynu. Jeśli dodajemy pomidory z puszki, to najpierw dodać same pomidory bez płynu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję dania, płyn podlewać w trakcie smażenia.
  5. Zdjąć z palnika i dodać pokrojony ser feta, więcej już nie smażyć, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Zobacz również: kasza gryczana z warzywami.

Komentarze

  1. Danie zapowiada się bardzo smacznie. :-) Dużo przypraw - tak jak lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawie się zapowiada. Zawsze używam kaszy prażonej, ciekawa jestem jak ta smakuje. Muszę wypróbować. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :) Od pewnego czasu więcej używam kaszy nieprażonej, gdyż bardziej mi smakuje. Polecam warto spróbować, a tej z pieczarkami szczególnie.

      Usuń
  3. to zdecydowanie coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wszelakie grzyby a z kaszą czy ryżem to już w ogóle przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, łatwe w przygotowaniu, zdrowe i niskokaloryczne (u mnie wyszło 525 kcal na jedną z trzech porcji) danie - doskonałe na bezmięsny posiłek, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło mi, że danie smakowało i dziękuję za polecenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *