Naleśniki kakaowe z serem

/ 0

Prosty przepis na naleśniki kakaowe z serem. Sprawdzony przepis na naleśniki, z którego wychodzą zawsze pyszne naleśniki. Idealne proporcje składników na ciasto na naleśniki, w tym przypadku o smaku kakaowym. Naleśniki z serem są niskotłuszczowe, gdyż smażone praktycznie na suchej patelni. Najlepsze naleśniki na podwieczorek dla dzieci i dorosłych.

Prosty przepis na naleśniki czekoladowe z serem
Sprawdzony przepis na naleśniki kakaowe z serem jest bardzo łatwy do zapamiętania. Prosty przepis na naleśniki należy tylko zapamiętać proporcje 2+2+2, czyli 2 jajka, 2 szklanki mleka i 2 szklanki mąki. Pozostałe składniki są dodatkami smakowymi i ułatwiającymi przygotowanie. Olej dodany do ciasta sprawia, że naleśniki można smażyć bez tłuszczu i są bardziej sprężyste. Podane proporcje wymagają czasami korekty i dodania nieco więcej płynu, gdyż każda mąka ma inną chłonność.

Naleśniki z serem dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno, a do tego nie brudzą rąk podczas jedzenia, co jest ważne szczególnie podczas pikniku na łonie natury. Takie wegetariańskie naleśniki świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Polecam również naleśniki kakaowe do pudełka na lunch do pracy lub na piknik.
Najlepsze naleśniki z kakao nadziewane serem
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 157 kcal
Kategoria: przystawka, obiad
Dieta: wegetariańska
Forma: patelnia o średnicy 24 cm

Przepis na naleśniki kakaowe z serem

Składniki na naleśniki kakaowe z serem:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Ser do naleśników:

  • 250 g sera białego twarogowego półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku

Jak zrobić naleśniki kakaowe z serem?

  1. Jaka zmiksować, aby powstała puszysta konsystencja.
  2. Dodać sól, olej, cukier i miksować, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
  3. Następnie dodawać na przemian kakao, mleko oraz mąkę i miksować do czasu, aż nie będzie grudek mąki. Ciasto na naleśniki nie powinno być zbyt gęste. W zależności od jakości mąki czasami trzeba dodać nieco więcej mleka.
  4. Rozrobione ciasto naleśnikowe odstawić na co najmniej 10 minut.
  5. Patelnię z powłoką nieprzywierającą przed pierwszym smażeniem posmarować olejem i rozgrzać.
  6. Następnie wylać niezbyt dużą porcję ciasta, równomiernie rozprowadzić po patelni i smażyć z obu stron do czasu lekkiego przyrumienienia. Naleśniki obracać na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się małe kratery i prawie nie będzie na niej lejącego się ciasta. Do odmierzania równych porcji zazwyczaj używam małej chochli.
  7. Jeśli patelnia jest nieprzywierająca to, nie trzeba jej ponownie smarować tłuszczem, gdyż jest on w cieście i naleśniki dobrze się obracają.
  8. Naleśniki kakaowe po usmażeniu posmarować serem i zrolować.
  9. Podawać według uznania np. z owocami, bitą śmietaną, roztopioną czekoladą lub oprószone tylko cukrem pudrem.
Ser do naleśników:
  1. Ser zblendować z pozostałymi składnikami, aby powstała jednolita konsystencja, bez wyczuwalnych kryształków cukru.
  2. Ilość cukru dostosować do swoich upodobań.
  3. Ser twarogowy powinien być co najmniej półtłusty, gdyż chudy ser jest dość suchy i w naleśniku będzie niesmaczny, a do tego trudno będzie naleśniki nim smarować.

    Zobacz również: naleśniki z jabłkami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady