Naleśniki kakaowe z serem
Prosty przepis na naleśniki kakaowe z serem. Sprawdzony przepis na naleśniki, z którego wychodzą zawsze pyszne naleśniki. Idealne proporcje składników na ciasto na naleśniki, w tym przypadku o smaku kakaowym. Naleśniki z serem są niskotłuszczowe, gdyż smażone praktycznie na suchej patelni. Najlepsze naleśniki na podwieczorek dla dzieci i dorosłych.
Sprawdzony przepis na naleśniki kakaowe z serem jest bardzo łatwy do zapamiętania. Prosty przepis na naleśniki należy tylko zapamiętać proporcje 2+2+2, czyli 2 jajka, 2 szklanki mleka i 2 szklanki mąki. Pozostałe składniki są dodatkami smakowymi i ułatwiającymi przygotowanie. Olej dodany do ciasta sprawia, że naleśniki można smażyć bez tłuszczu i są bardziej sprężyste. Podane proporcje wymagają czasami korekty i dodania nieco więcej płynu, gdyż każda mąka ma inną chłonność.
Naleśniki z serem dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno, a do tego nie brudzą rąk podczas jedzenia, co jest ważne szczególnie podczas pikniku na łonie natury. Takie wegetariańskie naleśniki świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Polecam również naleśniki kakaowe do pudełka na lunch do pracy lub na piknik.
Przepis na naleśniki kakaowe z serem
Składniki na naleśniki kakaowe z serem:
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kakao naturalnego
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Ser do naleśników:
- 250 g sera białego twarogowego półtłustego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Opis krok po kroku
Jak zrobić naleśniki kakaowe z serem?
- Jaka zmiksować, aby powstała puszysta konsystencja.
- Dodać sól, olej, cukier i miksować, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
- Następnie dodawać na przemian kakao, mleko oraz mąkę i miksować do czasu, aż nie będzie grudek mąki. Ciasto na naleśniki nie powinno być zbyt gęste. W zależności od jakości mąki czasami trzeba dodać nieco więcej mleka.
- Rozrobione ciasto naleśnikowe odstawić na co najmniej 10 minut.
- Patelnię z powłoką nieprzywierającą przed pierwszym smażeniem posmarować olejem i rozgrzać.
- Następnie wylać niezbyt dużą porcję ciasta, równomiernie rozprowadzić po patelni i smażyć z obu stron do czasu lekkiego przyrumienienia. Naleśniki obracać na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się małe kratery i prawie nie będzie na niej lejącego się ciasta. Do odmierzania równych porcji zazwyczaj używam małej chochli.
- Jeśli patelnia jest nieprzywierająca to, nie trzeba jej ponownie smarować tłuszczem, gdyż jest on w cieście i naleśniki dobrze się obracają.
- Naleśniki kakaowe po usmażeniu posmarować serem i zrolować.
- Podawać według uznania np. z owocami, bitą śmietaną, roztopioną czekoladą lub oprószone tylko cukrem pudrem.
- Ser zblendować z pozostałymi składnikami, aby powstała jednolita konsystencja, bez wyczuwalnych kryształków cukru.
- Ilość cukru dostosować do swoich upodobań.
- Ser twarogowy powinien być co najmniej półtłusty, gdyż chudy ser jest dość suchy i w naleśniku będzie niesmaczny, a do tego trudno będzie naleśniki nim smarować.
Zobacz również: naleśniki z jabłkami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑