Naleśniki kakaowe z serem

/ 0

Prosty przepis na naleśniki kakaowe z serem. Sprawdzony przepis na naleśniki, z którego wychodzą zawsze pyszne naleśniki. Idealne proporcje składników na ciasto na naleśniki, w tym przypadku o smaku kakaowym. Naleśniki z serem są niskotłuszczowe, gdyż smażone praktycznie na suchej patelni. Najlepsze naleśniki na podwieczorek dla dzieci i dorosłych.

Prosty przepis na naleśniki czekoladowe z serem
Sprawdzony przepis na naleśniki kakaowe z serem jest bardzo łatwy do zapamiętania. Prosty przepis na naleśniki należy tylko zapamiętać proporcje 2+2+2, czyli 2 jajka, 2 szklanki mleka i 2 szklanki mąki. Pozostałe składniki są dodatkami smakowymi i ułatwiającymi przygotowanie. Olej dodany do ciasta sprawia, że naleśniki można smażyć bez tłuszczu i są bardziej sprężyste. Podane proporcje wymagają czasami korekty i dodania nieco więcej płynu, gdyż każda mąka ma inną chłonność.

Naleśniki z serem dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno, a do tego nie brudzą rąk podczas jedzenia, co jest ważne szczególnie podczas pikniku na łonie natury. Takie wegetariańskie naleśniki świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Polecam również naleśniki kakaowe do pudełka na lunch do pracy lub na piknik.
Najlepsze naleśniki z kakao nadziewane serem

Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 30 minut
Smażone na patelni o średnicy: 24 cm

Przepis na naleśniki kakaowe z serem:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Ser do naleśników:

  • 250 g sera białego twarogowego półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić naleśniki kakaowe z serem?

  1. Jaka zmiksować, aby powstała puszysta konsystencja.
  2. Dodać sól, olej, cukier i miksować, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
  3. Następnie dodawać na przemian kakao, mleko oraz mąkę i miksować do czasu, aż nie będzie grudek mąki. Ciasto na naleśniki nie powinno być zbyt gęste. W zależności od jakości mąki czasami trzeba dodać nieco więcej mleka.
  4. Rozrobione ciasto naleśnikowe odstawić na co najmniej 10 minut.
  5. Patelnię z powłoką nieprzywierającą przed pierwszym smażeniem posmarować olejem i rozgrzać.
  6. Następnie wylać niezbyt dużą porcję ciasta, równomiernie rozprowadzić po patelni i smażyć z obu stron do czasu lekkiego przyrumienienia. Naleśniki obracać na drugą stronę, gdy na powierzchni pojawią się małe kratery i prawie nie będzie na niej lejącego się ciasta. Do odmierzania równych porcji zazwyczaj używam małej chochli.
  7. Jeśli patelnia jest nieprzywierająca to, nie trzeba jej ponownie smarować tłuszczem, gdyż jest on w cieście i naleśniki dobrze się obracają.
  8. Naleśniki kakaowe po usmażeniu posmarować serem i zrolować.
  9. Podawać według uznania np. z owocami, bitą śmietaną, roztopioną czekoladą lub oprószone tylko cukrem pudrem.
Ser do naleśników:
  1. Ser zblendować z pozostałymi składnikami, aby powstała jednolita konsystencja, bez wyczuwalnych kryształków cukru.
  2. Ilość cukru dostosować do swoich upodobań.
  3. Ser twarogowy powinien być co najmniej półtłusty, gdyż chudy ser jest dość suchy i w naleśniku będzie niesmaczny, a do tego trudno będzie naleśniki nim smarować.

    Zobacz również: naleśniki z jabłkami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *