Zapiekanka warzywna z indykiem

/ 0

Zapiekanka warzywna z indykiem to prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad. Zapiekane warzywa są idealnym posiłkiem na lekki i pożywny obiad na lato. Zapiekanka z indykiem i warzywami dobrze zaspakaja głód, ale nie obciąża organizmu. Zapiekanka z fasolką szparagową będzie również lekkostrawna, jeśli nie przesadzimy z ilością sera.

Fasolka szparagowa zapiekana z indykiem
Zapiekanka warzywna z indykiem jest łatwa do przygotowania na szybki obiad. Smaczne i lekkostrawne danie, które warto mieć w swojej diecie. Zapiekanka z fasolką szparagową będzie dobrze smakować, jeśli do jej zrobienia wykorzystamy młodą fasolkę. Fasolka szparagowa im jest starsza, tym ma grubsze i twardsze włókna, które nawet po ugotowaniu niezbyt dobrze smakują.

Zapiekanka z indykiem najlepiej, aby była przygotowana z mięsem mielonym z różnych części indyka. Taka zapiekanka będzie nieco bardziej kaloryczna, ale za to smaczniejsza.
Indyk z fasolką szparagową
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Przepis na zapiekankę warzywną z indykiem:

  • 1 kg mielonego indyka
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 300 ml gęstego przecieru lub passaty pomidorowej
  • 60 ml śmietany 18%
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 - 3 pomidory
  • 2 papryki
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 150 g sera żółtego długodojrzewającego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 łyżki masła
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić zapiekankę warzywną z indykiem?

  1. Fasolkę oczyścić poprzez odcięcie ogonków, następnie przekroić na 2 - 3 części.
  2. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, usuwając wcześniej z nich pestki i sok. Najlepiej używać pomidorów mięsistych np. malinowych, w których jest mniej soku i pestek.
  3. Papryki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Cebule, czosnek obrać i drobno posiekać.
  5. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek.
  6. Następnie dodać fasolkę oraz masło i ciągle mieszając, smażyć około 7 minut.
  7. Do fasolki dodać pomidory, paprykę, oregano, bazylię, łyżeczkę soli i kmin rzymski.
  8. Wszystko zalać wymieszanym ze śmietaną przecierem i po dokładnym wymieszaniu, smażyć do czasu, aż płyn nieco odparuje.
  9. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i oprószyć delikatnie pieprzem.
  10. Mięso mielone z indyka wymieszać z łyżeczką soli, pieprzem, kolendrą, czosnkiem i krótko smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
  11. Mięso z indyka wyłożyć na warzywa i posypać równomiernie tartym serem.
  12. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C, aż zapiekanka się przyrumieni.
  13. Zapiekankę po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na około 5 - 7 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia.

    Zobacz również: zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *