Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska to pyszne ciasto z jabłkami pokrojonymi w plasterki, które po upieczeniu zachowują swój kształt. Najlepsze ciasto na deser, jakie można upiec z jabłkami. Pachnąca cynamonem szarlotka świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. 

Kruche ciasto z jabłkami
Nie spotkałam jeszcze osoby, która nie lubiłaby ciasta z jabłkami. U mnie szarlotka, a zwłaszcza tatrzańska znika z talerza najszybciej i każdy prosi o dokładkę. Przygotowując ciasto z jabłkami, najwięcej czasu zajmuje obieranie i krojenie jabłek, ale zapewniam, że warto go poświęcić. Zimą nie ma przyjemniejszego zapachu w domu niż zapach pieczonego ciasta z jabłkami i cynamonem, a do tego jeszcze ten wspaniały smak.

Szarlotka tatrzańska potrzebuje twardych jabłek, które pod wpływem temperatury zbyt szybko się nie rozpadają. Do tego jabłecznika najlepsze będą jabłka odmiany szara reneta lub antonówka, nie sprawdzi się natomiast lobo. Niestety, tym razem nie udało się dostać wcześniej wspomnianych odmian jabłek, dlatego jabłecznik zrobiłam z jabłek odmiany jester. Nieco się obawiałam, gdyż są one niezbyt twarde, ale się udało i jabłka zachowały swój kształt i się nie rozpadły.
Ciasto kruche z jabłkami
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 50 minut + krojenie jabłek i pieczenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm lub nieco większa

Przepis na szarlotkę tatrzańską:

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • 3 kg jabłek

Dodatkowo:

  • 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 - 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić szarlotkę tatrzańską?

  1. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem dodać zimne masło, posiekać nożem na drobne kawałeczki.
  2. Wymieszać z żółtkami, śmietaną, solą i zagnieść szybko jednolite ciasto. 
  3. Ciasto podzielić na 2 części, 2/3 zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, a pozostałe włożyć do zamrażarki.
  4. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
  5. Schłodzonym ciastem wykleić spód formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać bułką tartą.
  6. Na ciasto układać warstwami plasterki jabłek tak, aby ciasno stykały się ze sobą i nie było wolnych przestrzeni. Każdą warstwę posypywać delikatnie cukrem i cynamonem. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek (u mnie były dość słodkie). Po ułożeniu wszystkich warstw delikatnie je docisnąć, aby wyrównać powierzchnię.
  7. Na jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 70 - 80 minut.
  9. Po wystudzeniu szarlotkę oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz również: szarlotka sypana.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady